skip to Main Content

ACT COACHING

Ervaar jij vaak een ‘vol’ hoofd? Heb je veel stress of angstige gevoelens? Heb je moeite met grenzen stellen en heb je het gevoel dat mensen makkelijk over je heen lopen? Of ben je zo perfectionistisch, dat je er last van krijgt? Je bent waarschijnlijk op deze pagina aangekomen omdat het te veel wordt. Misschien zit je tegen een burn-out aan of laat je je te veel leiden door angst. Je wilt de regie terug over je eigen leven. Dan ben je hier op de juiste plek!

Wat is het doel van ACT?

Mijn coaching is voornamelijk gebaseerd op ACT, wat staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een wetenschappelijk bewezen, effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT Coaching helpt je jouw gedachten en gevoelens te accepteren en omarmen, in plaats van ertegen te vechten en ze te laten verdwijnen. Het onderdrukken van gedachten en gevoelens geeft ze juist meer kracht, waardoor je uiteindelijk steeds meer last gaat ervaren en problemen krijgt. Naast het leren accepteren dat moeilijke gedachten en gevoelens er mogen zijn, leer je ook wat jouw waarden zijn en nog belangrijker, hier naar te handelen.

ACT gaat er vanuit dat het hartstikke normaal is dat je als mens regelmatig lastige gedachten en gevoelens ervaart. Als ACT-therapeut probeer ik die dan ook niet te veranderen of positiever te maken. We doen iets veel mooiers: we veranderen de relatie die je hebt tot je lastige gevoelens en gedachten. Hierdoor ontstaat een rustigere levenshouding (Acceptance) en word je vrijer en veerkrachtiger. Ook komt er energie vrij die je nu bewust kan gaan richten op zaken die op dat moment van waarde zijn. Je leert nieuwe keuzes maken en je hier duurzaam aan te verbinden (commitment). Persoonlijk waarden onderzoek vormt daarbij een soort kompas dat heel veel richting geeft. Kleine stappen zorgen dat je ook echt in actie komt en langzaam maar zeker begint te veranderen.

 

Voor wie is ACT?

ACT is geschikt voor iedereen die het gevoel heeft dat hij/zij vastloopt. Veel mensen die ik zie in de praktijk, doen één of meer van de volgende dingen: ze piekeren veel, zijn altijd druk bezig in hun hoofd, ze hebben niet helder wat er werkelijk toe doet, ze handelen niet effectief of ze vermijden ongemak.

ACT kijkt niet naar specifieke klachten, maar naar specifieke technieken die kunnen helpen beter met de diverse klachten om te gaan. ACT gaat over het functioneren van alle mensen. Dat betekent dat deze therapie in principe toepasbaar is op iedereen die zijn gedrag wil veranderen.

 

De 6 ACT pijlers

Dit zijn de zes belangrijke pijlers van ACT:

 1. Bewust aanwezig zijn in het hier en nu (Mindfulness)
 2. Weten wat ertoe doet voor jou en je dierbaren (waardenonderzoek)
 3. Toegewijd handelen (gebaseerd op je waarden)
 4. Vriendelijk omgaan met jezelf (zelfcompassie)
 5. Je gedachten loslaten (defusie)
 6. Je gevoelens ruimte geven (expansie)

Al deze vaardigheden vragen best een beetje oefening, maar ze zijn goed te leren! En het mooie is: na afloop van het coachtraject vergeet je ze nooit meer.

 

Wat levert ACT je op?

 • Je krijgt inzicht in je gedrag – waarom doe je zoals je doet en denk je zoals je denkt?
 • Je wordt minder opgeslokt door je gedachten en emoties (accepteren en loslaten)
 • Je leert vanuit mindfulness anders omgaan met klachten als piekeren, stress, burn-out en onzekerheid: wat speelt er nu feitelijk?
 • Je ontdekt wie je bent en wat je echt belangrijk vindt (waarden)
 • Je ziet wat je wilt in je leven en in je werk, en weet welke acties je hierin kunt nemen (commitment)
 • Je leert flexibeler en veerkrachtiger in het leven staan
 • Je ontdekt wat je echt wilt in je leven en in je werk, en weet welke acties je hierin kunt nemen.

ACT coaching

Wat kan ik voor je betekenen?

We beginnen met een uitgebreid intake consult. Hierin leer ik jou beter kennen en stellen we je hulpvraag/vragen vast. Tijdens dit coachingstraject leggen we de focus op het leren omgaan met je gedachten en het doorbreken van oude patronen. Na iedere sessie maak je de opdrachten in je werkboek en krijg je filmpjes, verhalen en metaforen toegestuurd in de ACT-app. Het is cruciaal dat je de opdrachten maakt en zelf gaat ervaren. Doe je dit niet, dan heeft het traject niet zo veel nut. Zonder motivatie, geen resultaat! Ga zelf op weg en laat het leven je grootste leraar zijn.

Ben jij klaar om patronen te doorbreken en je mooiste leven te leven? Ik zie je graag in mijn praktijk!

 

Neem contact op

 

joyce rokven act therapeut