skip to Main Content

Feestdagen

We zitten midden in de Decembermaand. Een echte feestmaand! En daar hoort eten bij. Persoonlijk vind ik het erg vreemd dat er deze maand meer gegeten wordt dan anders, maar oké…

 

Waarom kiezen we i.p.v. meer niet voor iets anders? Iets wat we de rest van het jaar niet snel zullen eten. Iets exclusiefs…. Hier geniet je dan toch veel meer van dan je vol te stouwen met van alles en nog wat?

 

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe erg je je systeem belast met al dat eten? Naast de verkeerde productkeuze is veel eten ook erg belastend voor je. En niet alleen voor ons, maar wat denk je van onze kinderen?

En denk alsjeblieft niet; Ach die ene keer…. Zo werk het niet! Al die suikers, e nummers, kleurstoffen, gluten etc etc is zo belastend voor de darmpjes van onze kinderen. En de darmen zijn de basis van een goed werkend immuunsysteem. Als de darmen niet optimaal functioneren kan dit leiden toch vervelende en vage klachten. Denk aan het volgende; Ontstekingen (keel, oog, oor of elders in het lichaam), vaak verkouden en/of ziek, vermoeidheid en een slechte conditie van huid, haar en nagels. Vervelend en dus niet nodig!

 

En wat is een goede darmflora? Met het oog kun je dit al een beetje beoordelen. Voor ons en onze kinderen geldt bij voorkeur een dagelijkse stoelgang. Na de ontlasting is het de bedoeling dat je je billen niet hoeft af te vegen. Ik zeg altijd; ik zie het liefst 1 drol en geen keutels of dunne/vettige ontlasting. En nu ik toch over poep aan het schrijven ben 😉 ; graag ook niet teveel stank aub. Stinkt je ontlasting erg? Dan zegt dit ook iets over je darmflora.

 

 

Is het zo moeilijk om wat eten betreft dicht bij de natuur te blijven? Geef jezelf en je kinderen pure, onbewerkte voeding. En lusten je kinderen dit niet? Sorry, maar dan ligt dit echt aan jezelf… Zien eten doet eten! Geef het juiste voorbeeld en stop met het kopen van die rotzooi.

 

Die ene keer dat ze dan een traktatie op school (zo jammer dat deze bijna altijd ongezond zijn) of een feestje krijgen is dan niet zo erg dan dat je kind dagelijks wordt blootgesteld aan al die schadelijke stoffen.

 

Dit geldt uiteraard ook weer voor jezelf!

 

Jammer eigenlijk dat de voeding zoveel is veranderd. Ik ben wat dat betreft misschien heel ouderwets, maar ik denk altijd terug aan de oertijd. Wat hadden ze toen? Vlees, vis, gevogelte, noten, groente en fruit. En hier kun je zoveel mee. Ga veel zelf maken. Zorg dat je amandelmeel , havervlokken, andere glutenvrije meelsoorten, (gedroogd) fruit, kokosolie en cacao in huis hebt en je komt een heel eind…

 

Succes en uiteraard; Hele fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2018 gewenst!