skip to Main Content

Gluten

Je hoort steeds meer dat mensen er gevoelig voor zijn of sterker nog; er doodziek van worden. De groep die er ziek van wordt zijn veelal de mensen met Coeliake. Coeliakie is een glutenintolerantie.

Bij een glutenintolerantie treedt het immuunsysteem niet in werking. De darmwand beschadigt, waardoor voedingsstoffen niet meer goed door de darmen kunnen worden opgenomen. Gluten is een eiwit dat te vinden is in graansoorten als: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

De diagnose is vaak lastig te stellen. Bij volwassenen zelfs zo lastig dat er veelal een biopt van de dunne darm wordt genomen. Alleen bloedonderzoek is niet voldoende.

Dan is er nog een andere groep. De mensen die niet goed op gluten reageren. Veel mensen denken dat het een hype is. Nee dat is het niet. Heel veel mensen zijn glutensensitief. Hoe kom je hierachter? Ik herken dit aan de hand van bepaalde klachten en symptomen die iemand ervaart. Door een ontlastingsonderzoek uit te voeren kun je gluten sensiviteit bevestigen.

Maar gluten zitten toch overal in? Gluten zitten inderdaad in heel veel producten. Je moet er een soort van; handig in worden. Pure ingrediënten gebruiken is mijn advies en veel zelf maken.

Sowieso kunnen we niet veel fatsoenlijks meer kopen in de supermarkten. In alles wat verpakt zit zijn stofjes toegevoegd waar ik alles behalve blij van wordt.

Bij de AH heb je een groot glutenvrij schap. Als ik de ingrediënten bekijk van veel van deze producten schrik ik me wezenloos. Eindelijk iets gevonden wat glutenvrij is en dan zit er andere troep in. Bij ons vind je naast het glutenvrije schap ook het biologische schap. Dat maakt me dan weer blij. Hier vind je veel pure en onbewerkte producten die je kunt gebruiken om zelf te bakken en braden. Je kunt de lekkerste glutenvrije taarten, cakes, koekjes en ga zo maar door maken!

Dit is ook de reden dat ik gestart ben met het organiseren van kookworkshops, Je leert tijdens een workshop hoe je gemakkelijk zelf van alles kunt maken met gezonde, onbewerkte, natuurlijke producten. Tegenwoordig zijn veel mensen van de makkelijke weg. Jammer!!! Ik hoor ze dan zeggen; daar heb ik allemaal geen tijd voor hoor om alles zelf te maken. Waarop ik denk; Geen zin zul je bedoelen.

Zelf werk ik 18-24 uur, daarnaast werk ik in mijn eigen praktijk en organiseer kookworshops. Oh en ik heb ook nog een gezin met 3 kids. Niet te vergeten sport ik ook nog 2 x per week! Nogmaals, de recepten die ik uitzoek zijn super healthy en je staat er echt geen uren voor in de keuken.

Maar nog even over die gluten. Een eiwit dat te vinden is in gluten heet gliadine. Op deze gliadine reageren veel mensen niet lekker. Tarwe heeft een heel hoog gliadine gehalte. En net die tarwe gluten zitten overal in. Dit is een relatief goedkoop ingrediënt waardoor het veel in de voedselindustrie gebruikt wordt. Men komt dus dagelijks in aanmerking met deze gliadine.

In de praktijk valt het mij op dat veel mensen (met oa darmklachten, maar ook met problemen in de overgang/hormonale problemen en vermoeidheidsklachten) goed reageren op een glutenvrij dieet. Als je er eenmaal handig in bent geworden dan mis je niets!

Zeker niet als je veel lekkerder in je vel zit en klachtenvrij bent. Daar doe je het toch voor?