Onder hart- en vaatziekten vallen verschillende aandoeningen die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. Denk aan het hartinfarct, het herseninfarct, de etalagebenen en hoge bloeddruk. De belangrijkste doodsoorzaken zijn het hart- en herseninfarct.
Het aantal ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten is in de afgelopen jaren toegenomen, maar het aantal sterfgevallen is gedaald. Dit komt door de behandelingsmogelijkheden die leiden tot een langere overleving van patiënten met hart- en vaatziekten. Super uiteraard dat mensen zoiets naars overleven, maar heb je ooit de waslijsten aan medicatie gezien die deze mensen levenslang blijven slikken?
En denk je dat deze medicijnen geen bijwerkingen hebben? Helaas… Deze medicijnen hebben zeker bijwerkingen en ze kunnen ook voor een boel verstoringen zorgen.
Preventie;
Het allerbeste is uiteraard preventief te handelen. Probeer hart- en vaatziekten te voorkomen. Je krijgt uiteraard geen garantie dat je dit middels een gezonde leefstijl niet overkomt. Het is wel bewezen dat een aanpassing op het gebied van leefstijl hart- en vaatziekten reduceert. (denk hierbij aan een daling van het aantal rokende mensen en een daling in de consumptie van verzadigd vet).
Risicofactoren;
De belangrijkste risicofactoren voor ischemische hart- en vaatziekten (deze worden gekenmerkt door een belemmering van de bloedtoevoer) zijn: een afwijkend cholesterol-metabolisme, roken, onvoldoende lichaamsbeweging, mannelijk geslacht, overgewicht, suikerziekte, verkeerde voeding met een overmaat aan verzadigd vet en suiker en een tekort aan nutriënten zoals vitamine C, E, B6, foliumzuur, B12, selenium, magnesium en essentiële vetten, een verhoogde homocysteinewaarde, een trage schildklierwerking en overmatige spanning of stress. In sommige gevallen van ischemische hart en vaatziekten spelen zware metalen zoals ijzer,lood en kwik een rol. Verder kan een genetische aanleg een rol spelen in het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Vrijwel al deze risicofactoren, met uitzondering van de genetische aanleg en het mannelijk geslacht, zijn te behandelen of te voorkomen. Start hier dus mee voor het te laat is.
Bij Praktijk Vitaal Oisterwijk wordt er gekeken naar uw leefstijl. Hoe en wat eet u zoal? Hoeveel en hoe beweegt u? Is er sprake van stress en in welke mate? Daarnaast is in sommige gevallen aanvullend bloedonderzoek noodzakelijk om evt. tekorten op te sporen.