skip to Main Content

Overgewicht

Veel mensen ervaren overgewicht. De meeste hiervan zijn dit snel beu. Op het moment dat ze dit beu zijn willen ze er ook snel van af zonder er al te veel moeite voor te doen. Het gevolg hiervan is dat mensen gaan diëten. We kennen er allemaal wel één; het koolhydraat arme dieet, Sonja Bakker, Eet je slank met Dr Frank, het vastendieet, cambridge, weight watchers etc etc.

En ja hoor, het werkt!! Whow, je zit lekker in je vel en krijgt van iedereen een compliment! Maar hoe lang duurt dit? Ze beloven dat je na je dieet weer “normaal” kan eten en dan toch op gewicht blijft. Maar wat voor de één normaal is, is voor de ander niet normaal. Ik kom het nog regelmatig tegen. De gemiddelde Nederlander eet Hollandse pot bestaande uit aardappelen, (minimale hoeveelheid) groente en een stuk vlees. De verhoudingen kloppen vaak niet. De aardappelen (koolhydraten) overheersen, de groente zijn een minimale hoeveelheid (net 200 gr ipv 400 gr wat mijn advies op zijn minst is. Liefst 500 gr of meer) en zo’n lap vlees is vaak een beetje to much.

Wat je dus ziet is dat de verhoudingen niet kloppen; teveel koolhydraten, te weinig eiwitten en vezels en teveel verkeerde vetten. Daar gaat het vaak mis bij de meeste!

Wat ook een groot probleem is; dat is de eenzijdigheid qua voeding. We ontbijten met brood (koolhydraten en veelal gluten), we lunchen met brood (koolhydraten en gluten) en eten s avonds oa Hollandse pot. Elke dag weer. De koolhydraten overheersen tov de eiwitten en goede vetten en het is alles behalve voedzaam.

Uiteraard eet niet iedereen hetzelfde, maar hierin zie je vaak dat de koolhydraten (rijst/pasta/aardappelen) overheersen en er veel te weinig groente wordt gegeten.

Laat eens die groente op je bord overheersen en neem daar dan wat rijst, pasta of aardappelen bij en een stukje vlees, vis of kip.

Dan hebben we ook nog de Bourgondiërs in Nederland. Een wijntje of een biertje met een lekker hapje is toch gezellig?

Klopt!! Kies dan tenminste voor hapjes die gezond zijn en kies geen stokbrood of toastjes met allerlei kazen en salades. Tsja wat moet ik dan eten is de volgende vraag?

Er zijn genoeg lekkere, leuke en eenvoudige tapas gerechtjes die je kunt maken van gezonde ingrediënten.

En dat biertje of wijntje? Alcohol wordt omgezet in suiker en wat daar de gevolgen dan weer van zijn….. Suiker heeft een zeer slechte invloed op ons lichaam. Vaak merken we dit direct niet, maar ondertussen gebeurd er van alles in het lichaam.

Bier is helemaal een ellende. Bier bevat ook nog eens gist en hier worden de darmen vaak ook niet blij van.

Als je lever en darmen niet optimaal functioneren kan dit resulteren tot allerlei nare aandoeningen.

Maar kun je zelf zien/voelen dat je darmen en lever niet optimaal functioneren? Als het goed is doe je 1 a 2 x daags je behoefte. Je ontlasting hoort vast te zijn, maar niet te hard. Deze mag niet plakken aan de pot en als jij je billen afveegt dan mogen er geen sporen achterblijven aan je papiertje. Is dit wel het geval, dan is je ontlasting vettig en dit zegt vaak iets over de functie van de lever en darmen.

Maar niet getreurd! Middels de juiste voeding is dit goed op te lossen.

Ik hoor jullie al denken…. Wat mag ik eigenlijk nog wel?

Genoeg, maar zorg voor een goede balans.

Ik maak gebruik van de 80:20 regel. (80% gezond eten en 20% mag je zondigen).

Dit alles is ook de reden dat ik kookworkshops organiseer. Hier kun je ervaren dat je met de juiste en gezonde ingrediënten iets lekker klaarmaakt!

Kortom; Je leefstijl aanpassen! Op de juiste manier trainen, lekker in je vel zitten en gezonde voeding nuttigen zijn hierin erg belangrijke punten.

Maar vergeet niet; ZONDER MOTIVATIE, GEEN RESULTAAT!