skip to Main Content

Tussendoortjes

Pffff ik schrik elke keer weer bij het zien van tussendoortjes die kinderen krijgen. Niet alleen tussendoortjes, ook lekkernijen in winkels, traktaties, lekkernijen die in speeltuinen verkocht worden etc….

 

Ik kreeg het vroeger ook en mijn moeder geeft aan dat het toen allemaal niet zo bekend was. Dat begrijp ik ook, maar inmiddels weten we toch wel meer? Een eierkoek, ontbijtkoek, maria koekjes, lange vingers, yoghurt rozijntjes, nijntje koekjes, rijstwafels met appelsmaak (of zoiets), snoepjes, overige koekjes…… Één en al suikers en gaan vaak gepaard met gluten. Onwijs belastend voor die ieniemienie darmpjes. Ouders leggen vaak de link niet met bepaalde klachten.

Een kind hoort fit te zijn, mag zo nu en dan gerust eens ziek zijn of een snotneus hebben, maar niet “te vaak”. Een kind hoort niet moe te zijn. Natuurlijk mag het wel eens wat vermoeid zijn, maar niet oververmoeid. Een kind hoort dagelijks te poepen. De billetjes van je kind hoef je als het goed is niet af te doen. Moet dit wel en zie je ontlasting op het wc papier? Dan is de ontlasting te vet (mogelijk door een overschot aan suikers en evt gluten). Je kind mag ook geen harde ontlasting hebben. Ook dit hoort niet…. Eczeem? Ook niet nodig. Vaak is je kind dan intolerant voor iets.

 

Daarnaast worden door kinderen veel boterhammen genuttigd en dan vaak ook nog eens belegd met zoet. Één en al koolhydraten. Koolhydraten worden meteen omgezet in suikers. Veel mensen zien de ernst er niet van in, maar je moest eens weten wat voor consequenties het heeft. Mn voor de toekomst. Je darmen zijn nm. je 2e zenuwstelsel en zijn de basis voor een goed immuunsysteem. Heeft je kind nu al klachten? Pas zijn of haar leefstijl dan meteen aan! Het is een kleine moeite en je helpt je kind ontzettend.

 

Laat je kind sowieso de eerste jaren geen kennismaken met bovenstaande “troep”. Waarom zou je dit doen? Als een peuter die lekkernijen nog niet kent, dan zal hij of zij er nooit om vragen…

 

En niet getreurd…. Er is genoeg wat je kind mag. Houd mijn website in de gaten, want binnenkort wordt er weer een workshop gepland. Tijdens deze workshop leer je hoe je snel en gemakkelijk lekkernijen voor jezelf en je kind maakt.