skip to Main Content

Is een weg!

Herken je het om steeds maar weer smoesjes te verzinnen om niet te hoeven sporten, of misschien toch dat lekkers eet wat je beter niet had kunnen doen?

Uiteraard mag dat een keertje, maar waar leg jij de grens? Ik hoor met regelmaat dat men donderdag al begint met het weekend te vieren. Vaak gebeurt dit onder het genot van een wijntje en/of een toastje, nootje/chipje. Tsja, echt goed is het niet als je doelen wil nastreven. De meeste willen graag afvallen, zich fitter voelen of misschien betere resultaten behalen in de sport die ze beoefenen. Andere willen graag preventief iets doen.

Ik probeer het altijd als volgt uit te leggen;

– Eet 3 x per dag. Eet voedzaam, zodat je geen trek tussendoor krijgt. Krijg je toch trek? Laat dit gebeuren, want je hersenen houden je voor de gek. Wees sterk, zoek afleiding en geef er niet aan toe!

– Drink daarnaast veel water. Hier is een vuistregel voor, dus hoe zwaarder jij weegt hoe meer water je mag drinken.

– Beweeg!!! Met bewegen bedoel ik eigenlijk ook sporten. Zorg dat die hartslag omhoog gaat. Houd je echt niet van sporten? Wandel dan elke dag en pak de fiets ipv de auto of openbaar vervoer. Kies ook voor de trap ipv de lift.

 

Als ik dit uitleg krijg ik soms toch tegenreacties, zoals;

  1. ja, maar ik ben een echte Bourgondiër
  2. ja, maar mijn lijf moet echt elke 2 uur wat eten. Een andere rectie is;
  3. ja, maar ik eet al zo gezond en doe zo m.n. best, maar val geen ons af.

 

Hier heb ik uiteraard hele eenvoudige antwoorden bij;

  1. je kunt best een Bourgondiër zijn en blijven hoor, maar neem 1 wijntje en geniet hier extra van. Neem je er 2, dat kan ook best hoor, maar drink dan extra veel water. En hoeveel keer in de week wil je drinken? Kies je momenten… Weet dat alcohol zich omzet in suiker en suiker in vet. Wil je dus doelen nastreven dan hoor je dus extra zuinig te zijn met alcohol.
  2. Onzin! Ja sorry, maar dat doe je zelf. Je hersenen geven een “honger” signaal af en stellen jou zo in. Hetzelfde als een roker die elke zoveel minuten of uren een sigaret nodig heeft. Dit is vaak een verslaving en daar moet je van afkicken.
  3. Oke! Eet je ook echt zo gezond? Is de samenstelling; eiwitten, vetten, koolhydraten goed? Ben je zuinig met alcohol? Frituur je niet of zelden? Eet je 3 x per dag? Meestal ben je niet goed ingesteld, anders val je echt af.

 

Misschien komt dit heel simpel over. Eigenlijk is het ook best simpel. Echter moet je mind meewerken. Vaak is begeleiding hiervoor zinvol.

Dit is ook wat ik doe. Kijken waar deze valkuilen liggen. Waar komt het vandaan en wat gaan we eraan doen? Zo simpel als het klinkt is het niet als die mind niet meewerkt.

Maar toch moet die knop om als jij je doelen wil nastreven. Een roker is verslaafd aan sigaretten. Geloof me dat het niet zonder slag of stoten gaat als deze wil stoppen. En zo werkt het ook bij het hanteren van een gezonde leefstijl.

 

Zonder motivatie geen resultaat!!