skip to Main Content

Zomervakantie

De zomer is in volle gang. Heerlijk om lekker veel buiten te zijn. De mensen zijn vrolijk, de vogeltjes fluiten, kindjes die buiten spelen en heerlijk al die salades en zomerfruitjes. Toch wordt er ook in de zomer ongezond gegeten. Er wordt veel ge-barbecuet. Dit hoeft niet per definitie ongezond te zijn, maar denk dat het bij de meeste mensen wel het geval is. Vaak zie je veel vlees (grotere en meerdere porties dan normaal), sauzen welke veel suikers bevatten, veel brood en er wordt meer en langer gegeten dan nodig. Jammer, want dit kan anders.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 1 stukje vlees, vis of kip en daarnaast lekker veel groente (bv groentespiesen) en salades eten. Maak alles lekker met kruiden i.p.v. sauzen.

Brood mag en kan beperkt, maar neem geen hele stokbroden.

Probeer het eens uit en je zult merken dat het super lekker is en je voelt je vooral na het eten beter en fitter.

Waarom is dit zo?

Al het bovenstaand is weer een belasting voor je stofwisseling, maag en darmen. Doe je lichaam dit niet aan!
Dan zie je ook nog dat er in de zomer veel ijsjes worden gegeten. Uiteraard is dit lekker fris en gewoon lekker. Besef wel dat er in ijsjes onwijs veel suiker zit. Naast suiker zitten er ook veel kleurstoffen in. Mega belastend voor de darmpjes van onze kinderen.

Wist je dat je zelf overheerlijke ijsjes kunt maken? Neem yoghurt of een plantaardige melksoort, vers fruit en een blender en je komt een heel eind.

Kinderen vragen uiteraard regelmatig om een ijsje, maar dit heb jij als ouder in de hand.

Wij leggen onze kinderen uit dat een ijsje op zn. tijd mag en kan, maar niet elke dag. Er zit veel suiker in en dit is niet goed voor je buikje. Klaar!! Krijgen ze dan in het weekend of op het zwembad een ijsje! Dan is het ook echt genieten. Leer het je kinderen op tijd en zorg ervoor dat het geen gewoonte wordt. Zo jammer!!

Naast al dat barbecueën en ijs eten wordt er ook meer alcohol genuttigd. Ik hoor jullie al denken… Mag dit ook al niet? Natuurlijk mag ook dit, maar beperk het. Alcohol is niet goed. Dit weet iedereen. En al die broodje aap verhalen van; “mijn dokter heeft ooit gezegd dat 2 wijntjes op een dag heel gezond is”. Ik weet niet welke dokter dit is geweest, maar ik denk dat veel mensen alleen horen wat ze willen horen.

Een wijntje op zn. tijd kan geen kwaad. Het is lekker en geeft misschien een ontspannen gevoel. Is dit het geval? Geniet dan van het moment en dat ene wijntje. Maak ook hier geen gewoonte van.

In je lichaam wordt alcohol omgezet in suiker. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in vet. Het heeft dus geen functie en uiteindelijk kan het je lichaam overbelasten.

Het heeft net zoals suiker invloed op je stofwisseling en darmflora en een verkeerde darmflora heeft weer veel nadelige gevolgen.

Jammer toch?!

Mijn advies; geniet van al het bovenstaand met mate en zorg voor een goede basis. Is je basis goed dan is een keer zondigen niet zo erg! Maak geen gewoontes van slechte dingen.