De gevaren van suiker

de gevaren van suiker

Je kan de supermarkt niet uitlopen zonder te worden geconfronteerd met gangpaden vol met ongezonde snacks. Suiker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het voedsel dat we dagelijks binnenkrijgen. Snoep, koek en frisdrank, maar ook brood, vlees, kant-en-klaar maaltijden, sauzen en nog veel meer producten waarin suiker wordt verwerkt. De meeste mensen krijgen er veel van binnen en zijn zelfs onbewust verslaafd aan suiker. Daarom deel ik graag met jullie wat de gevaren zijn van suiker en waarom het zo belangrijk is om je suikerinname te verminderen. 

Lees ook: zo kom je van je suikerverslaving af

Het verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers

Suiker komt van nature voor in fruit, groenten, aardappelen, granen, peulvruchten en melkproducten. 

Toegevoegde suikers zijn suikers die niet van nature in een product voorkomen, maar daaraan worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, koek en snoep. Maar wist je dat zelfs brood, plakjes kipfilet en zelfs babyvoeding toegevoegde suikers bevatten? In de voedselindustrie wordt ontzettend veel suiker aan producten toegevoegd, om alles maar zo lekker mogelijk te maken. 

Zijn natuurlijke suikers beter dan toegevoegde suikers? 

Veel mensen denken dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan toegevoegde suikers, maar dit is een fabel. Suiker is suiker en het maakt niet uit in welke vorm. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten suiker. Dus.. dan kun je net zo goed een snoepje pakken in plaats van een appel? Nee, dat is helaas niet waar. 

Het verschil is vooral dat producten waarin natuurlijke suikers zitten, ook veel vitaminen en mineralen bevatten die goed zijn voor het lichaam. Dat appeltje bevat nog een hoop nuttige voedingsstoffen voor je lichaam, terwijl snoep geen gezonde voedingsstoffen bevat. Kiezen voor een stuk fruit blijft dus altijd nog een betere keuze dan kiezen voor een glas cola of een zak snoep.

de gevaren van suiker

De suikermaxdag

Ooit al eens gehoord van de suikermaxdag? De suikermaxdag is een dag die door Foodwatch in het leven is geroepen om inzichtelijk te maken hoeveel suiker we met zijn allen eten. Per leeftijdsgroep wordt gekeken naar hoe veel suiker we eten en wanneer we de geadviseerde maximumhoeveelheid suiker binnen hebben voor het hele jaar. En de resultaten zijn nogal schokkend..

Opvallend is dat kinderen tussen de 4 en 8 jaar op 9 juli al aan de geadviseerde maximumhoeveelheid zitten voor het hele jaar. Per jaar eten zij gemiddeld maar liefst 31 (!) kilo suiker. Ook kinderen tussen de 9 en 13 jaar zitten eind juli al aan aan de maximale hoeveelheid. 

Suikermaxdag per leeftijdscategorie

  • 1-3 jaar: 10 augustus
  • 4-8 jaar: 9 juli
  • 9-13 jaar: 26 juli
  • 14-18 jaar: 14 augustus
  • 19-30 jaar: 14 september
  • 31-50 jaar: 3 november
  • 51-70 jaar: 23 december
  • 71-79 jaar: komt niet aan maximum

De gevaren van suiker

Diabetes type 2

Langdurige consumptie van veel suiker leidt tot resistentie tegen insuline; een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd en de bloedsuikerspiegel regelt. Je kan dit vergelijken met een persoon die veel alcohol drinkt en steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Doordat je veel suikers eet, moet je lichaam steeds meer insuline produceren om hetzelfde effect te bereiken. Na een tijd worden de cellen ongevoelig voor insuline waardoor er sprake is van insulineresistentie. Dit is de voorloper van diabetes type 2.

Een te veel aan suiker heeft ook een slechte invloed op je immuunsysteem. Volgens sommige onderzoeken vergroot een grote suikerinname de kans op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en zelfs verschillende soorten kanker. 

Overgewicht

Te veel suiker kan zorgen voor overgewicht. Als je veel frisdrank of snoep eet krijg je veel calorieën binnen. Ons lichaam neemt deze stoffen snel op, waardoor je lichaam ineens te maken krijgt met een grote hoeveelheid brandstof. Heeft je lichaam die brandstof niet meteen nodig, dan slaat het deze op als vetreserve.

Het consumeren van bepaalde soorten suiker (met name fructose, dat in de meeste bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken zit), vergroot het hongergevoel en kan ervoor zorgen dat je hunkert naar suiker. 

Vermoeidheid

Wanneer je te veel suiker binnenkrijgt, veroorzaakt dat een snelle stijging van je bloedsuiker. Dit geeft je alvleesklier het signaal om een grote hoeveelheid insuline te produceren om de suiker uit je bloed en in je cellen te krijgen. Deze stijging van de bloedsuikerspiegel – en de daaropvolgende daling – kan zorgen voor vermoeidheid.

Darmklachten

Suiker kan de goede bacteriën in de darmen elimineren. Deze disbalans kan leiden tot een verhoogde drang naar suiker, wat de darm verder beschadigt. Een ongezonde hoeveelheid ongeraffineerde suiker, vooral maïssiroop met een hoog fructosegehalte, leidt tot ontstekingen in het lichaam.

Een verstoorde darmflora kan klachten geven als een opgeblazen gevoel, winderigheid, een slechte stoelgang, vitaminetekorten, vermoeidheid en brain fog. 

Tandbederf

Te veel suiker is niet goed voor je tanden. Als je iedere dag veel snoep en frisdrank neemt, heb je een grotere kans op gaatjes en tanderosie. 

Suiker voedt bacteriën die in je mond leven. Wanneer de bacteriën het suiker verteren, produceren ze zuur als afvalproduct. Dit zuur kan het tandglazuur aantasten, waardoor gaatjes in de tanden kunnen ontstaan.

Huidproblemen

Dat acné in verband staat met de voeding die we binnenkrijgen is een feit. Met name suiker en melkproducten staan erom bekend dat ze acné kunnen veroorzaken en verergeren.

Wil je een gladde huid, dan kun je dus beter geen suiker eten. Te veel suiker zorgt er namelijk voor dat onze hormonen uit balans raken. Ook zorgt het ervoor dat het glucosegehalte (suiker) in je bloed stijgt, waardoor de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd. De insuline stimuleert op zijn beurt weer de productie van androgenen (hormoon). Dit hormoon verhoogt de talgproductie. Het resultaat? Vroegtijdige huidveroudering, puistjes en mee-eters. 

de gevaren van suiker

Zoals je ziet liegen de gevaren van suiker er niet om. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf en voor je kinderen te zorgen. Vermijd lege calorieën en wees je ervan bewust dat je jezelf voedt met onbewerkte producten met veel voedingsstoffen. Je lichaam is je huis, zorg er goed voor!

Inhoudsopgave