De relatie tussen voeding en Alzheimer

Eén op de tien mensen boven de 65 krijgt er mee te maken; Alzheimer. In Nederland hebben maar liefst 280.000 mensen te kampen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Het komt ook steeds vaker voor bij dertigplussers en deze cijfers stijgen ieder jaar! Wist je dat er een nauw verband is tussen voeding en Alzheimer? Je kan zelf een hoop dingen doen om je brein zo gezond mogelijk te houden. In deze blog vertel ik je meer over de relatie tussen voeding en Alzheimer.  

Lees ook: Tekenen van een burn-out

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een aandoening die de hersenen aantast. De symptomen zijn aanvankelijk mild en worden na verloop van tijd ernstiger. Een van de belangrijkste kenmerken van de aandoening is de aanwezigheid van plaques en tangles in de hersenen. 

  1. Eiwitten klonteren samen tussen de hersencellen. Deze ophopingen noemen we ‘plaques’.
  2. Er ontstaat een soort kluwen van eiwitten binnen in de hersencellen. Deze noemen we ’tangles’.
  3. De hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer worden steeds kleiner.  

Een ander kenmerk is het verlies van verbinding tussen de zenuwcellen, of neuronen, in de hersenen. Deze kenmerken betekenen dat informatie niet goed kan worden doorgegeven tussen verschillende gebieden van de hersenen of tussen de hersenen en spieren of organen.

Symptomen

De ziekte van Alzheimer is een progressieve aandoening, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd erger worden. Geheugenverlies is een belangrijk kenmerk, en dit is meestal ook één van de eerste symptomen. 

Iedereen heeft wel eens last van vergeetachtigheid. Maar mensen met de ziekte van Alzheimer vertonen bepaalde gedragingen en symptomen die na verloop van tijd verergeren. Deze kunnen zijn:

  • Geheugenverlies dat van invloed is op dagelijkse activiteiten, zoals het niet kunnen nakomen van afspraken of het vergeten van betalingen
  • Problemen met vertrouwde taken, zoals het gebruik van een stofzuiger of wasmachine
  • Problemen met het oplossen van problemen
  • Moeite met spreken of schrijven
  • Gedesoriënteerd raken over tijd of plaats
  • Verminderd beoordelingsvermogen
  • Verminderde persoonlijke hygiëne
  • Stemmings- en persoonlijkheidsveranderingen
  • Afstand nemen van vrienden, familie en andere sociale activiteiten
De relatie tussen voeding en Alzheimer

De relatie tussen voeding en Alzheimer 

Een bepaald voedingspatroon kan leiden tot Alzheimer. Dit voedingspatroon lijkt veel op het voedingspatroon waardoor mensen diabetes 2 krijgen: te veel suikers, zetmeel en snelle koolhydraten en te weinig gezonde vetten en eiwitten. Het gevaar zit hem in de overproductie van insuline. 

Een te hoog niveau van insuline verstoort allerlei processen in je lichaam, waaronder die in je hersenen. Insuline is een hormoon dat ontstekingen bevordert. Het kan leiden tot chronische ontstekingen en deze leggen de basis voor allerlei chronische ziektes, waaronder diabetes, hart- en vaat ziekten en kanker. Maar ook; de ziekte van Alzheimer!

Kun je Alzheimer voorkomen?

Voorkomen is een groot woord, aangezien erfelijkheid ook een grote rol speelt. Maar kun je de kans aanzienlijk verkleinen? Ja zeker! Wat je wel en niet eet heeft namelijk een grote impact op de gezondheid van je hersenen. Er is steeds meer bewijs dat een Mediterraans dieet de kans op Alzheimer kan verkleinen.

Door het regelmatig eten van voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, vis en noten, kun je je kansen op het ontwikkelen van Alzheimer aanzienlijk verminderen.

Producten die je beter kunt vermijden zijn vetrijke zuivelproducten, rood vlees, orgaan vlees en boter. 

Wat te doen bij Alzheimer?

Het is al jaren bekend dat een ongezonde levensstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van Alzheimer. Maar wat kun je doen als er al Alzheimer is vastgesteld? Zelfs als er eenmaal Alzheimer is vastgesteld, is het mogelijk om het ziekteproces te vertragen. De belangrijkste keuze die je kunt maken, is om alles wat je bloedglucosespiegel uit balans brengt zoveel mogelijk te schrappen uit je dieet. Zoals je hierboven al kon lezen, heeft een Mediterraans dieet een positief effect op de hersenen.

Als je bereid bent om je voeding- en leefstijlpatroon onder de loep te nemen, is er veel verbetering mogelijk. Volg een gezond dieet, kom in beweging, train je brein en zorg voor genoeg sociaal contact. 

voeding als medicijn

Zoals je hebt gelezen kun je zelf iets doen om je brein te beschermen tegen dementie of Alzheimer en daarbij is voorkomen beter dan genezen. Het proces van mentale achteruitgang duurt vaak jaren; het is dus aan te raden om zo jong mogelijk te beginnen met het onderhouden van je brein.  Door een gezond dieet te volgen en aanpassingen te doen in je levensstijl, kun je de kans op Alzheimer verkleinen. Ben of ken jij iemand met Alzheimer en ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem contact met me op! 

Inhoudsopgave