De voordelen van meditatie 

We zijn de hele dag bezig met denken, zowel bewust als onbewust. Onze gedachten staan eigenlijk nooit stil. Mediteren is de perfecte manier om je geest een moment rust te geven. Meditatie wordt dan ook een steeds populairdere manier om stress te verlichten. Voor de één klinkt het zweverig en de ander zweert erbij. Sommige mensen gunnen hun hoofd wat rust door een stuk te wandelen, en anderen vinden het fijn om af en toe te mediteren. Benieuwd naar de voordelen van meditatie? Lees dan vooral verder!

Lees ook: alles wat je moet weten over PMS

Wat is meditatie?

De hele dag door krijgen we prikkels binnen, die we moeten verwerken. Vooral in drukke of stressvolle tijden krijgt ons hoofd het af en toe zwaar te verduren. Mediteren kun je vergelijken met een rustmoment. Een moment om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Als je merkt dat je last hebt van stress, kan meditatie verlichting bieden.

Meditatie lost je problemen niet op, maar verandert de manier hoe je tegen problemen aankijkt en hoe je er mee omgaat. Het een techniek die zich richt op het trainen van bewustzijn, aandacht en compassie. Een techniek waarmee de geest tot rust gebracht kan worden. 

Het goede nieuws is dat iedereen het kan doen en het is vrij eenvoudig. Echter vergt het wel wat oefening en consistentie om de voordelen te ervaren.

Voordelen van meditatie

Voordelen van meditatie

Door regelmatig te mediteren, zal je een hoop voordelen ervaren voor relatief weinig moeite. Als je denkt dat het niks voor jou is, kunnen onderstaande voordelen je wellicht overhalen om het toch een keer te proberen. 

Zorgt voor een betere concentratie

Tijdens het mediteren ben je als het ware je concentratie en focus aan het trainen. Zodra je gedachten afdwalen probeer je ze weer terug te halen naar het hier en nu. Onderzoek toont aan dat slechts vier sessies al kunnen leiden tot een verbeterde concentratie en zelfs een verbetert geheugen. 

Het maakt je positiever

Mensen hebben gemiddeld zo’n zestigduizend gedachten per dag. Met meditatie kom je er uiteindelijk achter dat je niet je gedachten bent, maar dat je er ook boven kunt staan om ze te observeren. 

Je doorbreekt oude gedachtepatronen en vervangt ze door een gevoel van innerlijke rust. Vanuit die rust kun je alles veel beter relativeren waardoor het veel makkelijker is om positief te blijven.

Minder last van stress en angst

Voor veel mensen is stress de nummer één reden om te beginnen met mediteren. Stress leidt tot hoge niveaus van het hormoon cortisol, waardoor er meer laaggradige ontstekingen in je lichaam ontstaan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam in de vecht of vecht modus gaat, om zichzelf te beschermen. 

Echter hoeven we in de meeste gevallen niet te vluchten of te vechten. Het aangemaakte cortisol wordt niet gebruikt en stapelt zich op in je lichaam. Hoge cortisolwaarden zijn erg slecht voor je gezondheid. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat de cortisolwaarden in je lichaam afnemen, blijvend verlaagd blijven en je sneller kunt ontspannen. Je kunt dus stress verminderen door te mediteren.

Voorkomt een depressie

Mensen die last hebben van depressie zijn vaak na een lange periode van stress in een negatieve spiraal beland en komen hier niet makkelijk uit. Hun hoofd zit vol met negatieve gedachten en het lukt ze niet meer om deze een plekje te geven.

In feite leven mensen met depressie constant in het verleden of in de toekomst. Ze piekeren over wat er gebeurd is of wat er gaat komen.

Onderzoek toont aan dat meditatie kan je helpen om meer in dit moment te leven. Door je meer bewust te zijn van het ‘nu’, maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.

Mediteren kun je leren

Je hebt net dit artikel gelezen over de voordelen van meditatie, maar eigenlijk zou je ze zelf moeten ervaren. Dan zal je pas echt merken wat meditatie met je doet! Het is niet zo dat je vandaag begint en morgen verschil merkt. Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen je zult ervaren. Daarom is regelmaat in je meditaties zo belangrijk.

Veel mensen die beginnen met mediteren, merken dat hun gedachten snel afdwalen. Ze zien dit meteen als een mislukte meditatie. Dit is zeker niet negatief! Door je alleen al bewust te worden dat je gedachtes afdwalen en ze weer terug te halen naar dit moment, ben je al aan het oefenen. En hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in mediteren en hoe meer voordelen je zal ervaren. 

Voordelen van meditatie

Mediteren is een soort sportschool voor je geest. Probeer er op die manier naar te kijken. Net zoals dat trainen in de sportschool je fit maakt, zorgt mediteren voor een fitte geest en een positieve mindset. 

Inhoudsopgave