Je immuunsysteem versterken? Zo doe je dat!

Er zijn een tal van supplementen en producten in de supermarkt die beweren dat ze je immuunsysteem versterken. Echter is het versterken van je immuunsysteem veel moeilijker dan je denkt. Je immuunsysteem is namelijk een ongelooflijk complex systeem van je lichaam. Het moet sterk en geavanceerd genoeg zijn om allerlei ziekten en infecties te bestrijden. Maar het moet ook weer niet zo sterk zijn dat het onnodig overdreven reageert, waardoor allergieën en andere auto-immuunziekten kunnen ontstaan. Toch zijn er verschillende dingen die je zelf kan doen om je immuunsysteem te versterken en optimaal te laten functioneren. 

Lees ook: de risico’s van blauw licht

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen en eiwitten dat het lichaam beschermt tegen infecties. Het immuunsysteem houdt een register bij van elke kiem (microbe) die het ooit heeft verslagen, zodat het de microbe snel kan herkennen en vernietigen als deze het lichaam weer binnenkomt.

Afwijkingen van het immuunsysteem kunnen leiden tot allergische aandoeningen, auto-immuunziekten, trage genezing, terugkerende infecties en nog veel meer.

Hoe belangrijk is je immuunsysteem in deze tijd?

Daar kan ik kort over zijn, heel belangrijk! In de Corona tijd, worden we er vooral op gewezen om ons aan alle maatregelen te houden. Maar hoe effectief zijn deze maatregelen nu eigenlijk? En waarom wordt ons bijna niks verteld over het belang van ons immuunsysteem?

We hebben geen controle over de maatregelen en het gedrag van andere mensen. Waar we wel controle over hebben, is ons eigen lichaam. Juist nu is het super belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en je immuunsysteem te versterken. 

Hoewel er geen Corona medicatie is en geen immuniteit verhogende supplementen zijn, zijn er wel genoeg dingen die je zelf kunt doen om je afweer zo sterk mogelijk te maken en het virus buiten de deur te houden. Je weet wat ze zeggen; voorkomen is beter dan genezen. 

Je immuunsysteem versterken? Zo doe je dat

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Gezond eten

Zoals met de meeste dingen in je lichaam, is een gezond dieet de sleutel tot een sterk immuunsysteem. Dit betekent dat je voldoende groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten eet. 

Naast het geven van de energie aan je immuunsysteem die het nodig heeft, kan een gezond dieet ervoor zorgen dat je voldoende micronutriënten binnenkrijgt. Deze micronutriënten spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van je immuunsysteem. Denk aan: 

  • Vitamine B6, gevonden in kip, zalm, tonijn, bananen, groene groenten en aardappelen (met schil) 
  • Vitamine C, gevonden in citrusvruchten, waaronder sinaasappels en aardbeien, maar ook in tomaten, broccoli en spinazie 
  • Vitamine E, gevonden in amandelen, zonnebloem- en saffloerolie, zonnebloempitten, pindakaas en spinazie

Zorg voor voldoende slaap

Slaap en je immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Onvoldoende slaap of slaap van slechte kwaliteit, zorgt voor een grotere vatbaarheid om ziek te worden.  

Als je voldoende rust krijgt, word je immuunsysteem versterkt. Dat is de reden dat mensen die ziek zijn veel moeten rusten en slapen. Het is een manier van het lichaam om zijn eigen immuunsysteem een boost te geven. 

Volwassenen moeten streven naar 7 uur of meer slaap per nacht, terwijl tieners 8-10 uur nodig hebben. Jongere kinderen en baby’s hebben zelfs 14 uur slaap nodig. 

Beweeg regelmatig 

Lichamelijke activiteit is niet alleen goed om spieren op te bouwen en stress te verminderen. Het heeft ook een positieve invloed op je algehele gezondheid en zorgt voor een sterk immuunsysteem. 

Lichaamsbeweging stimuleert je algehele bloedsomloop, waardoor immuuncellen (afweercellen) en andere infectie bestrijdende moleculen makkelijker door het lichaam kunnen reizen.

Dagelijks slechts 30 minuten bewegen, draagt al bij aan een gezond immuunsysteem. 

Water drinken

Voldoende hydratatie beschermt je niet per se tegen ziektekiemen en virussen, maar het voorkomen van uitdroging is belangrijk voor je algehele gezondheid. Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken en je fysieke prestaties, focus, stemming, spijsvertering en hart- en nierfunctie belemmeren. Deze complicaties kunnen je vatbaarheid voor infecties en virussen vergroten.

Zelfs als je niet traint of zweet, verlies je constant water door je ademhaling, maar ook door je urine en stoelgang. Om uitdroging te voorkomen, zou je dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht binnen moeten krijgen. Water wordt aanbevolen omdat het geen calorieën, toevoegingen en suikers bevat. 

Verminder stress 

Het is nu eenmaal een feit dat stress een grote invloed heeft op je gezondheid, inclusief je immuunsysteem. Tijdens momenten van stress reageert je lichaam door een stressreactie op gang te brengen. Dit wordt ook wel de fight or flight reactie genoemd. Het is een verdedigingsmechanisme van het lichaam, wat ervoor zorgt dat je wordt voorbereid om actie te ondernemen in dreigende situaties. Deze stressreactie onderdrukt na verloop van tijd je immuunsysteem, waardoor de kans op infectie of ziekte toeneemt. 

Stress is voor iedereen anders, dus ook hoe je het kan verlichten. Gezien het effect dat het op je gezondheid kan hebben, is het belangrijk om te weten hoe je stress bij jezelf kunt herkennen. Activiteiten die je kunnen helpen bij het verminderen van stress zijn onder andere: meditatie, lichaamsbeweging, yoga en andere mindfulness-oefeningen. 

Supplementen

Er zijn een hele hoop supplementen die beweren dat ze je immuunsysteem versterken, maar let op; supplementen werken nooit ter vervanging van een gezonde leefstijl. Ze dienen vooral ter ondersteuning. Supplementen die bijdragen aan een sterk immuunsysteem zijn:

  • Visolie
  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Probiotica
  • Multivitaminen
Je immuunsysteem versterken? Zo doe je dat

Hoewel het een uitdaging kan zijn om al deze dingen te doen, is het wel het beste om dit zoveel mogelijk te proberen en vol te houden. Consistent goed voor jezelf zorgen is de beste manier om je algehele gezondheid en immuniteit te ondersteunen.

Inhoudsopgave