Klachten
- Home /
- Klachten
Mentale klachten
Het meest voorkomende wat ik in de praktijk hoor is het ervaren van een vol hoofd, zich neerslachtig voelen en het ervaren van stemmingswisselingen. Of je nu depressieve klachten ervaart, een burn out, gewoon niet lekker in je vel zit of een vol hoofd hebt. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je ervaart het waarschijnlijk als zeer vervelend en niet welkom.
Allereerst is het van belang te achterhalen of jouw neurotransmitters goed werken. De neurotransmitters; acetylcholine, dopamine, GABA en serotonine zijn belangrijk. Zo is
acetylcholine belangrijk voor concentratie en geheugen. Dopamine voor doelgerichtheid, actie, blijdschap en genot. GABA voor innerlijke (nacht)rust. Serotonine voor een opgewekte gemoedsstemming.
Deze “boodschapperstofjes” worden in onze darmen aangemaakt. Belangrijk dus om te weten of dit goed werkt. En middels ACT coaching laat ik jou zien hoe jij geprogrammeerd bent. Kies jij voor controle en/of vermijding? Leef jij naar je waarden? Heb jij een goed zelfbeeld en beschik je over voldoende zelfliefde? Ook dit zijn belangrijke items als het gaat om mentale klachten.
Helaas ervaren heel veel mensen hormonale problemen. Vaak zelfs zonder dat zij dit weten. Denk bijvoorbeeld aan:
- PMS (premenstrueel syndroom): het betreft vrouwen die de laatste 2 weken van hun cyclus last hebben van allerlei lichamelijke en psychische klachten. De meeste vrouwen denken dat het bij de menstruatie hoort, maar het antwoord is: NEE. Dit mag geen klachten geven!
- PCOS (polycysteus ovarium syndroom): Veel voorkomende symptomen zijn: Weinig of geen menstruatie, overmatige aanmaak van mannelijke hormonen met als gevolg acne, overbeharing op het lichaam en in het gezicht, haarverlies op het hoofd en problemen met de vruchtbaarheid, omdat er zelden of nooit een spontane eisprong optreedt.
- Schildklierproblemen: De schildklier kan te traag of te snel werken. Een te traag werkende schildklier komt veel voor en kan klachten geven zoals: een hoog cholesterol, obstipatie, depressieve gevoelens en/of angsten, gewrichtspijnen/spierkrampen, droge/ruwe huid en vermoeidheid.
- Bijnieruitputting: Een veel voorkomend probleem na of tijdens een lange periode van stress of een burn-out.
- Overgewicht: Niet alleen bij vrouwen, maar zeker ook bij mannen waarvan de buikomvang toeneemt, de billen slinken en evt borstvorming ontstaat.
- Overgangsklachten: Veel vrouwen ervaren problemen tijdens en na de overgang. Enkele symptomen zijn: opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtsverlies of gewichtstoename.
- Vruchtbaarheidsproblemen: ook dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen. Bij vrouwen kan het ook het gevolg zijn van PCOS.
Uiteraard zijn er nog veel meer hormonale problemen, maar bovenstaand zijn veel voorkomende problemen. Gelukkig is er aan bovenstaande problemen iets te doen!!!
Ik kan u hierin begeleiden middels je “lifestyle” te verbeteren (denk hierbij aan de juiste voeding, de juiste manier van bewegen icm eventuele tekorten aan te vullen in de vorm van supplementen).
Pijn is een veelvoorkomend probleem die voorkomt bij problemen zoals: een frozen shoulder, artrose, tenniselleboog, lage rugklachten, hernia, jicht, posttraumatische spierdystrofie, carpaal tunnel syndroom, reumatoïde arthritis en nog een tal van aandoeningen en klachten.
Regulier worden er veelal ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. Uiteraard werkt medicatie in op de symptomen. In dit geval op de pijn. De meeste mensen vinden dit het belangrijkst, maar beseffen niet dat deze pijnstillers invloed hebben op oa de lever. Het lichaam herkent deze stoffen niet en wil dit eruit hebben. De lever ontgift, dus moet extra hard werken.
Er is een oorzaak die pijnklachten veroorzaakt. Welke oorzaak is dit? Ik ga samen met u op zoek naar deze oorzaak en als deze gevonden is zoeken we samen naar een passende behandeling die veelal zal bestaan uit het aanpassen van de voeding. Wellicht adviseer ik u (tijdelijk) bepaalde producten niet meer te gebruiken en andere producten juist te gaan gebruiken. Ook zullen er supplementen ingezet worden die werken aan de pijnklachten en eventuele ontstekingen.
Soms zijn er nog andere aanpassingen nodig mbt sporten/bewegen, ontspanning, aanpassen van werkzaamheden en eventuele stress.
Indien dit niet in balans is gaan we samen kijken of we dit samen of eventueel onder goede begeleiding kunnen toepassen.
Voor meer informatie mag u contact opnemen met Praktijk Vitaal Oisterwijk!
Vermoeidheidsklachten zijn vaak vaag. Meestal is het lastig te achterhalen waar deze vermoeidheid vandaan komt.
Laat één ding duidelijk zijn; vermoeidheid is niet normaal om dagelijks te ervaren. Sommige mensen krijgen de diagnose CV (chronisch vermoeidheidssyndroom) en moeten het hier maar mee doen!
Ook vermoeidheid heeft een onderliggende oorzaak. Uw leefstijl kan een belangrijke invloed hebben hierop. Zo kunnen intoleranties en allergieën vermoeidheidsklachten veroorzaken en deze tevens in stand houden. Ook een verstoorde darmflora kan een oorzaak zijn welke vaak veroorzaakt wordt door intoleranties en allergieën.
Verder vind ik het van belang om te weten hoe de werking is van de schildklier? Werkt deze misschien te traag?
Ook de waardes van bepaalde mineralen en vitamines zijn van belang.
En niet te vergeten, is er sprake van stress? Of misschien komt u net uit een stressvolle periode en hebben de bijnieren het even wat moeilijker.
Kortom, veel om uit te zoeken waar vermoeidheidsklachten vandaan komen, maar de moeite waard er iets aan te doen.
Om achter de oorzaak van u vermoeidheidsklachten te komen is het goed om samen te kijken waar deze ligt. Neem voor meer informatie contact op met Praktijk Vitaal Oisterwijk.
Een groot en veelvoorkomend probleem in de 20e eeuw. We willen veel en er wordt onwijs veel van ons verwacht. Je zou denken; Tsja, wat is daar dan aan te doen op orthomoleculair gebied? Nou best wel wat…
Het lichaam reageert op prikkels van buitenaf. Voeding is ook een prikkel, want dit komt het lichaam binnen en het lichaam reageert hierop.
Als er sprake is van een intolerantie of allergie reageert het lichaam hier niet prettig op. Dit zorgt voor een grote belasting, waardoor veel functies in negatieve zin beïnvloed worden.
Buiten intoleranties en allergieën zijn er ook voedingsmiddelen die het lichaam triggeren. Denk hierbij aan alcohol, koffie en suiker. Deze middelen stimuleren de bijnier. Je krijgt hier kortdurend energie van. Kort daarna stopt dit en krijg je het tegenovergestelde. Dit is een vorm van een chemische uitputting.
Alcohol is belastend voor oa de lever. De lever moet deze alcohol ontgiften en moet hier hard voor werken. Niet alleen alcohol wordt verwerkt door de lever, ook andere “chemische” minder prettige stoffen dienen te worden afgebroken door de lever. Suiker is oa een hele belangrijke stof naast alle verkeerde vetten die men tot zich neemt.
Bovenstaand leest u wat de invloeden zijn van “verkeerde voeding”.
Een ander belangrijk punt zijn tekorten. Langdurige stress leidt namelijk tot een hoger verbruik van voedingsstoffen. Zo kan het bepaalde voorraden van vitaminen behoorlijk uitputten. De B-vitaminen spelen hierin oa een belangrijke rol. Ook het verbruik van bepaalde mineralen neemt toe door stress.
Naast voeding is ontspanning en/of beweging ontzettend belangrijk bij stress ivm de invloed op bepaalde hormonen die hierin een belangrijke rol spelen.
Hormonen zijn naast voeding te beïnvloeden middels ontspanning, beweging en eventuele supplementen.
Kortom door je leefstijl aan te passen kun je heel wat stress reduceren. Er zijn veel vormen van stress, dus wat er aangepast dient te worden is zeer afhankelijk van u huidige leefstijl en gemoedstoestand.
Praktijk Vitaal Oisterwijk kan met u bekijken welke aanpassingen voor u geschikt zijn. Voor meer informatie neem contact op!
Iedereen kent wel iemand die aan het strijden is tegen zijn gewicht. Veel mensen die daarom kiezen voor een dieet. Een dieet is vaak “relatief” gemakkelijk, kost niet extreem veel tijd en het geeft resultaat. Maar ook op langer termijn? Helaas is het antwoord: Nee! Het gevolg is een jojo effect. Men valt af, komt weer aan, gaat weer afvallen etc etc.
Waar zijn de gewichtsproblemen ontstaan? Komt het door de voeding of misschien door te weinig beweging? Is het gekomen na de overgang of na de bevalling? Hormonaal kan er een disbalans zijn, maar het kan ook zijn dat u voedingsschema verbeterd kan worden.
Door te kiezen voor een dieet mis je vaak goede voedingsstoffen zoals bepaalde mineralen, vitamines, spoorelementen en vetten die belangrijk zijn voor veel functies in het lichaam. Kijk naar light producten; deze zijn laag in vetten, bevatten vaak suiker of zoetstoffen, bevatten e nummers en missen hierdoor ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen.
Naast een dieet wordt er ook vaker gekozen voor een maagverkleining. Maar is dit altijd zo verstandig? Waarschijnlijk ga je minder eten, waardoor je ook minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent minder vitamines, mineralen, spoorelementen en vetzuren.
Wellicht valt men af, maar wat doen deze tekorten met iemand? Zeker op langer termijn.
En verandert de voeding na een maagverkleining of blijft iemand verkeerd eten (denk aan fastfood, kant en klare maaltijden, veel suikers), maar nu veel minder?
Door je leefstijl aan te passen i.c.m. de juiste voeding te nuttigen (die bij je past) val je op een verantwoorde manier af die op langer termijn ook vele malen effectiever is.
Daarnaast wordt er gekeken naar je hormoonhuishouding. Wordt het gewichtsverlies ergens door belemmerd dan dient eerst dit aangepakt te worden.
Aan de hand van een voedingsdagboek kijk ik samen met u waar het mis gaat en wat er verbeterd kan worden. Voor meer informatie neem contact op met Praktijk Vitaal Oisterwijk!
Waarom pas gaan handelen of je leefstijl aanpassen bij ziekte of klachten? Voorkomen is altijd nog beter dan genezen…
Dat voeding een essentiële rol speelt bij gezondheid en ziekte is voor veel mensen niet bekend, terwijl ik denk; Logisch toch? Je stopt het in je mond en de ingrediënten doen van alles in je lichaam. “Waarom zou de dokter me dat dan niet vertellen?’, is een vraag die hierop wordt gesteld. Het antwoord: omdat de meeste reguliere artsen helaas beschamend weinig over de rol van voeding afweten. Voeding zat lange tijd vrijwel niet in de opleiding.
Is het inderdaad zo dat ziekten met behulp van voeding kunnen worden bestreden? Lang niet iedere ziekte. Laat dat duidelijk zijn. Het is wel zo dat gezonde voeding zorgt voor een sterk immuunsysteem. Dit is weer goed voor het zelf genezend vermogen van het lichaam en het draagt ook bij aan de kwaliteit van leven. Verder zorgt gezonde voeding ervoor dat we de kans op ziekten aanzienlijk reduceren.
Denk bijvoorbeeld aan kanker. Een hele nare ziekte die veel voorkomt. Het kan best zijn dat je kanker in je lichaam hebt, maar dat het lichaam dit zelf weer oplost. Je zult dit zelf niet weten / ervaren.
Voeding en ontsteking
De kunst is voorkomen dat het natuurlijke mechanisme ontregeld raakt, zodat er geen chronische ontstekingen optreden. Met de juiste voeding verminder je het risico van een chronische ontsteking en daarmee van kanker, maar oa ook alzeheimer.
Qua voeding bestaan er producten die een ontsteking verhogende werking hebben en er bestaan producten die een ontsteking verlagende werking hebben.
Samen met u kijk ik naar uw voedingsdagboek en bespreek deze.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er sprake is van tekorten wat betreft vitaminen en mineralen. Lage waardes kunnen nare gevolgen met zich meebrengen.
Praktijk Vitaal Oisterwijk kan u hierin verder helpen. Neem contact op voor meer informatie!
Drie pijlers van gezondheid:
- Gezonde voeding;
- Geschikte supplementen;
- Regelmatige lichaamsbeweging;
Optimale gezondheid start al bij een moeder met een zwangerschapswens. Voeding voor de conceptie heeft al grote invloed op de vorming van het kind dat gaat ontstaan. Dit geldt tevens voor de vader van het ongeboren kind. Ook hij heeft een bijdrage aan de vorming van het kindje.
Daarna is het belangrijk dat wij onze kinderen leren wat gezonde voeding is en wat ongezonde voeding voor invloed heeft.
Momenteel worden suikers en vetten bij kinderen als “normaal” gezien, omdat er ook “normaal” mee omgegaan wordt. Kijk om je heen; Op scholen, feestjes, evenementen, speeltuinen enz enz zie je allerlei soorten sappen, snoepjes, koekjes en chips. Één en al suikers en verkeerde vetten.
De ouders blijven eindverantwoordelijk voor de voeding van hun kinderen en zouden ook uit moeten leggen wat en waarom bepaalde ingrediënten slecht zijn.
Naast al dat koek, snoep, chips en sappen kom ik ook nog maar al te vaak tegen dat kinderen veel en dagelijks brood eten. Vaak ook nog eens belegd met smeerkaas of smeerworst. Dit heeft niets met voeding te maken. Het is dusdanig chemisch bewerkt dat het ontzettend belastend is voor het lichaam. Als je dit dan weer verteld (tegen een ouder die het vaak gebruikt) krijg je als antwoord; Mijn kind vertoont geen klachten hoor! Maar is dat ook wel zo? En wat doet het op langer termijn? Vaak is het ook onwetendheid. Als dit het geval is help is mensen graag verder. Tijdens mijn workshops vertel ik ook veel over verschillende producten en ingrediënten.
De darm is een ontzettend belangrijk orgaan. Ik noem het altijd ons 2e zenuwstelsel. Zijn je darmen niet oké dan kan dit nare gevolgen hebben. Veel mensen hebben een ziekte of aandoening die veroorzaakt wordt door een disbalans in de darm. Zelf weten zij niet dat de darm een oorzaak hiervan is.
Mijn ervaring is dat wanneer men aan de darm gaat werken je de klachten aanzienlijk kan verminderen of zelf laten verdwijnen. Hiermee bedoel ik dan middels voeding en eventuele suppletie de darmflora weer te optimaliseren.
Bekende “problemen” die mensen ervaren zijn;
- Obstipatie; Dit betekent “verstopping”. Men kan moeilijk naar het toilet en soms dagen niet. De ontlasting is vaak hard.
- Diarree; De ontlasting is zeer dun, stinkt vaak en men moet vaker per dag naar het toilet;
- Vettige ontlasting; is licht of gelig van kleur en stinkt meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, Deze ontlasting laat vaak ook sporen na in het toilet of op het toiletpapier.
Dan zijn er nog problemen omtrent de spijsvertering;
- Opgeblazen gevoel;
- Winderigheid;
- Boeren;
- Last van maagzuur.
Bij deze klachten gaat het vaak verkeerd in de maag. Voedsel dat in de maag komt wordt door de lage zuurgraad in de maag bewerkt. Het bewerkt oa de eiwitten in de voeding. Daarnaast doodt het ziekteverwekkers die middels de voeding in de maag terecht komen. Vervolgens komt het gemalen voedsel in de darm terecht. Hier vind opname plaats en verdere vertering die uiteindelijk lijdt tot ontlasting.
Als er in de maag iets verkeerd gaat dan heeft dat dus ook gevolgen voor de darm. Vandaar dat het ook belangrijk is om dan de maag erbij te betrekken.
Daarnaast zijn ook de lever en alvleesklier belangrijke organen voor de darmen en spijsvertering.
Denk bij spier- en gewrichtsklachten oa aan;
- Fibromyalgie;
- Reumatoïde arthritis;
- Arthrose;
- Arthritis;
- Osteoporose;
- Regelmatig last van blessures.
Vaak als bovenstaande diagnoses gesteld zijn wordt er medicatie ingezet.
Soms is dit tijdelijk nodig, maar uit ervaring kan ik vertellen dat je onwijs veel kunt bereiken met het inzetten van de juiste supplementen en het aanpassen van de voeding. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontstekingen verergeren. Dit is uiteraard niet de bedoeling en daarom dienen deze voedingsmiddelen vermeden te worden.
Tevens zijn er supplementen die een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben. Deze adviseer ik u indien nodig.
Soms is aanvullend onderzoek, zoals ontslastingonderzoek of bloedonderzoek nodig om tot de juiste behandeling te komen.
Voor meer informatie neem contact op!