Wat is cellulite en hoe kom je er vanaf? 

Cellulite, iets waar maar liefst 90% van de vrouwen last van heeft. Laat je dus vooral niet misleiden door alle perfecte plaatjes op social media, want cellulite is heel normaal. Ondanks dat het normaal is, zijn veel vrouwen er onzeker over. Vooral nu het zomer wordt en de korte broekjes weer uit de kast komen. Maar wat is cellulite nu precies? En de vraag waar iedereen antwoord op wilt, hoe kom je er vanaf? 

Lees ook: 6 manieren om je hormonen in balans te brengen

Wat is cellulite?

Cellulite is een onderhuidse vetophoping waarbij het bindweefsel verstoord wordt door vet. Het vet wordt naar buiten geduwd terwijl de muren van deze kamers de huid naar beneden trekken. Het zichtbare resultaat hiervan is vergroot huidreliëf: bobbels, kuiltjes en deukjes op de heupen, benen en billen. Hoewel de naam klinkt als een medische aandoening, is het compleet ongevaarlijk en is het vooral een cosmetisch probleem. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Bij cellulite ziet de huid er hobbelig uit. Het wordt soms omschreven als de textuur van een sinaasappelschil. De oneven huidtextuur die ontstaat, wordt dan ook wel ‘sinaasappelhuid’ genoemd. Cellulite komt het meest voor rond de dijen en billen, maar het komt ook voor op de borsten, onderbuik en bovenarmen.

Het verschil tussen cellulitis en cellulite

Deze twee dingen worden door veel mensen nog wel eens door elkaar gehaald. De namen lijken op elkaar, maar de twee aandoeningen zijn heel verschillend. Cellulite zijn kuiltjes in de huid veroorzaakt door vetophopingen.

Cellulitis is een pijnlijke, bacteriële infectie van de huid. Cellulitis treedt op wanneer bacteriën je huid binnendringen na een snee, brandwond, open wond of zelfs een beet. Nadat de bacteriën onder je huid zijn gekomen, vermenigvuldigen ze zich. Naarmate ze toenemen, beginnen de lichaamscellen de infectie te bestrijden, die een ontsteking van je geïnfecteerde huid kan veroorzaken. Je krijgt dan last van een rode, gezwollen huid. De plek voelt warm en je kunt last krijgen van koude rillingen en koorts. 

Oorzaken van cellulite

Hoewel cellulite de neiging heeft om te verergeren naarmate je aankomt, kunnen zelfs de slankste mensen er last van hebben. De reden hiervoor is dat, ondanks dat vetophopingen de aandoening verergeren, vet zelf niet de primaire oorzaak is. 

Je kunt misschien enkele verergerende factoren onder controle krijgen, maar de basisoorzaken van cellulite zijn dingen waar je geen directe invloed hebt, zoals: huidstructuur, hormonen, genen en leeftijd. 

Hoe kom je van cellulite af?

Dit is natuurlijk de vraag waar we allemaal het antwoord op willen weten. Hoe kom je er vanaf? Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om cellulite te voorkomen of te verminderen.

Kom in beweging

Waar spieren zijn, kunnen zich geen vetcellen vestigen. En hoe minder vetweefsel er is, hoe lager het risico op cellulite. Als je je spieren sterker maakt, krijg je automatisch een stevigere huid. Sporten stimuleert daarnaast ook de stofwisseling en bevordert de bloedcirculatie – twee andere factoren die cellulite kunnen voorkomen. Het zal je cellulite niet doen verdwijnen, maar sterke spieren onder ‘hobbelige’ oppervlakken kunnen de huid er egaler uit laten zien.

Probeer een driedelig plan: stevige lichaamsbeweging, bewegingen die je spieren versterken en een gezond dieet. Vermijd hierbij geraffineerde suikers, verzadigde vetzuren, koffie en alcohol.

Stop met roken

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat roken slecht is voor de gezondheid, maar als je weet dat roken cellulite kan verergeren, is dat wellicht een extra motivatie om nu écht te stoppen met roken! Door het roken van sigaretten krijg je naast nicotine ook tal van andere chemicaliën binnen. Deze zorgen voor een verstoring van de aanmaak van bindweefsel, met als gevolg een slechtere doorbloeding en ophoping van vocht. Resultaat: Je cellulite wordt beter zichtbaar.

Masseer het getroffen gebied

Een doeltreffende en ook aangename strategie tegen cellulite zijn massages. Met een massage stimuleer je de bloedcirculatie en lymfestroom. Bindweefselmassage bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van afvalstoffen en zet aan tot celvernieuwing en verbetering. Hierdoor verbetert de conditie van de huid waardoor deze strakker en gladder wordt.

Cuppen

Cupping is een traditionele geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Door het plaatsen van speciale siliconen cups op de huid kunnen gifstoffen vanuit het dieper gelegen bindweefsel naar de oppervlakte van de huid worden gehaald. Doordat de cups vacuüm zuigen op de huid, wordt de huid gestimuleerd. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Daarnaast helpen de cups ook om opgeslagen vet en verklevingen los te maken. 

wat is cellulite en hoe kom je er van af
MKBM Cellulite Cups

MKBM Original Cellulite Cups 

De Original MKBM Cellulite Cups stimuleren de doorbloeding om zo de afvalstoffen makkelijker af te voeren, en masseren ook de verkleefde vetophopingen los. Cuppen kan gevoelig zijn, met name in het begin. Hoe vaker je het doet, hoe minder gevoelig het zal worden. Het voordeel van de cups is dat je het zelf kunt doen in je eigen tijd. Je kunt met de Original MKBM Cellulite Cups jouw probleemzones dagelijks behandelen om cellulite zichtbaar te verminderen.

Ik verkoop de losse set, maar voor een behandeling met de MKBM Cups kun je ook bij mij terecht. Meer info? Neem dan vooral contact met me op!

Inhoudsopgave