5 gouden regels voor een goede gezondheid

Het is een veel voorkomende fabel dat fit worden alleen te maken heeft met gezond eten en sporten. In werkelijkheid gaat het bij een gezonde levensstijl en het volhouden ervan niet alleen om die twee factoren. Om helemaal in balans te zijn, is een positieve denkwijze en een goede mentale gezondheid ook onmisbaar. Beslissen om je leven te veranderen is nooit gemakkelijk. Het doorbreken van oude gewoonten en het creëren van gezonde gewoonten kan nogal een uitdaging zijn. Hoewel er veel verschillend advies wordt gegeven over hoe je een gezonde levensstijl kunt bereiken, lees je in deze blog de 5 gouden regels voor een goede gezondheid. 

Lees ook: Zo kom je van suikerverslaving af

Weinig energie door een slechte levensstijl

Beschouw je energie als een beperkte bron, net zoals geld op een rekening. Je begint de dag met een bepaald te besteden bedrag. Dit bedrag varieert van persoon tot persoon en heeft te maken met verschillende factoren, zoals leeftijd, slaap, stressniveau, medische toestand en levensstijl. 

Gedurende je dag vinden er meerdere transacties (activiteiten) plaats, wanneer je energie van je rekening afhaalt en energie op je rekening stort. Dingen die jou energie kosten of juist energie opleveren. Hoewel je niet altijd controle hebt over activiteiten die je energie uitputten, kun je wel stappen ondernemen om meer energie op je rekening te storten.

1. Eet gezond

Gezonde voeding is erg belangrijk, want je lichaam haalt hier de bouwstoffen uit die belangrijk zijn voor je lichaam. Je lijf heeft voeding nodig om te kunnen functioneren en om alles te doen wat jij van je lijf vraagt. Vitaminen, mineralen, vezels en micronutriënten, zijn de brandstof van alle processen in je lichaam. Krijg je verkeerde voedingsstoffen binnen, dan raken die processen verstoord. Een beetje zoals een benzinemotor die niet op diesel kan draaien. Om je lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren, is het dus belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast is een goede hydratatie ook van belang. 

Eet zo veel mogelijk puur en onbewerkte voeding voor een gezonde levensstijl. Combineer voedingsmiddelen van planten en dieren. Je dieet moet vis, vlees, groenten, eieren, noten, fruit en zaden bevatten. Ook belangrijk zijn gezonde vetten en oliën.

Vermijd kant en klaar maaltijden of maaltijden in pakjes 

Als je erover nadenkt, vind je de meeste ongezonde, sterk bewerkte voedingsmiddelen in pakjes in de supermarkt. Natuurlijk is dat allemaal super lekker, maar het is ook een van de slechtste opties voor je lichaam. In plaats van producten te eten die vol zitten met additieven, conserveringsmiddelen en suiker, kun je beter zo veel mogelijk bij onbewerkte producten blijven. 

2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Weet je wat gek is? Mensen besteden veel tijd aan dingen die ze helemaal niet leuk vinden. Veel mensen weten dat sporten gezond is, dus gaan ze iedere dag met tegenzin een rondje hardlopen. Zonde, want sporten kan ook heel leuk zijn!

Er zijn zoveel verschillende manieren om aan genoeg lichaamsbeweging te komen. Het is een kwestie van zoeken naar de geschikte oefening voor jou. Denk aan fitness, groepstrainingen, zwemmen, fietsen, boksen of wandelen. En dat is slechts een klein deel van de mogelijkheden. Als je ontdekt wat bij je past, ben je gemotiveerd om te trainen – en dit zorgt er ook voor dat je het vol blijft houden. 

3. Minimaliseer stress

Er zijn veel dingen die tot stress kunnen leiden: een sterfgeval, echtscheiding of scheiding, het verliezen van een baan of onverwachte geldproblemen. Werk gerelateerde stress kan ook een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Zelfs positieve veranderingen in het leven, zoals verhuizen naar een groter huis, promotie krijgen of op vakantie gaan, kunnen een bron van stress zijn.

Stress is een normaal onderdeel van het leven en het is een manier van je lichaam om zichzelf te beschermen. Veel stress gedurende een lange periode, kan een slechte invloed hebben op je gezondheid. Eerder schreef ik al een blog over de invloed van stress op onze gezondheid.

Stress management

Stress kan op veel verschillende manieren effectief worden aangepakt. Dit wordt stress management genoemd. De sleutel tot succes is positief denken; neem controle over je stress en angst door effectieve technieken te leren om het te bestrijden. Als je lichaam vrij is van spanning, zal je geest ook ontspannen zijn. Dit helpt je te concentreren en te studeren, beslissingen te nemen en problemen op te lossen.

Als je ontspannen bent, kun je elke taak als een positieve uitdaging zien. Snelle stressvermindering aanleren zal niet van de ene dag op de andere gebeuren. Zoals elke vaardigheid kost het tijd, zelfonderzoek en vooral, oefening. Maar zie het als een waardevolle investering voor je lichaam en geest.

4. Slaap minimaal 8 uur per nacht

Je lichaam heeft slaap nodig, net zoals het lucht en voedsel nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Tijdens de slaap geneest je lichaam zichzelf en herstelt het zijn chemische balans. Je hersenen smeden nieuwe gedachteverbindingen en helpen het geheugen vast te houden. Zonder voldoende slaap zullen je hersenen en lichaamssystemen niet normaal functioneren. Het kan daarom een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven.

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst gaan vaak hand in hand met slaapproblemen. Het is belangrijk dat alle gezondheidsproblemen worden aangepakt, zowel om de lichamelijke symptomen te verlichten als om de zorgen aan te pakken die je wakker houden. Daarnaast kan het helpen om na het middaguur geen cafeïne meer te nuttigen en iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Ook is het goed om een uur voor het slapen gaan je hoofd wat rust te geven door te lezen of te mediteren en je telefoon weg te leggen. 

5. Zorg goed voor jezelf

‘Self care’ is tegenwoordig een populair onderwerp, maar het wordt soms wat vaag uitgelegd. Misschien zie je het steeds terugkomen in zelfhulpboeken of tijdschriftartikelen en heb je toch nog niet echt een idee wat het nu precies betekent. Zelfzorg is een brede term die vrijwel alles omvat wat je doet om goed voor jezelf te zijn. In een notendop gaat het erom net zo lief voor jezelf te zijn, als dat je voor anderen zou zijn. 

Je hoort zo vaak dat mensen alles doen voor een ander en geen ‘nee’ kunnen zeggen, maar daardoor zichzelf vergeten. Als je echt lekker in je vel wilt zitten, zit er maar één ding op: structureel aandacht geven aan jezelf. Zelfzorg beschermt je tegen het krijgen van een burn-out, vergroot je vermogen om stress op afstand te houden en het zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en dus efficiënter werkt.

Zelfzorg activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten die onder zelfzorg vallen. Denk bijvoorbeeld aan: een warm bad nemen, een massage krijgen, naar de sauna gaan, gezond eten, bewegen, mediteren, lezen of een gezellig avondje met vrienden. Zoals je ziet, zijn er ontelbaar veel dingen die je kan bedenken. Het is maar net waar jij op dat moment behoefte aan hebt en waar jij extra energie van krijgt.

Dit waren de 5 gouden regels voor een goede gezondheid. Als je besluit dat je een lang en gezond leven wilt leiden, is het van belang dat je zorgt voor een goede levensstijl. Het is niet moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Sterker nog; je kan er nu al mee beginnen! Als je alle regels volgt uit deze blog, ben je al goed op weg om te investeren in je gezondheid. 

Inhoudsopgave