7 natuurlijke tips tegen menstruatiepijn

Hevige buikkrampen, hoofdpijn, overmatig bloedverlies, misselijkheid; maar liefst één op de drie vrouwen heeft last van pijnlijke menstruatieklachten. De ernst van deze klachten kan variëren van een licht ongemak tot hevige pijn die je belemmert in het dagelijks leven. Er zijn een aantal dingen die helpen om de pijn te verzachten. In dit artikel geef ik je 7 natuurlijke tips tegen menstruatiepijn. 

Lees ook: last van vage klachten? Dan is de EMB bloedtest iets voor jou!

Waarom word je ongesteld?

Eens per vier weken staat één van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te produceren. Als het eitje niet wordt bevrucht, zal het opgebouwde baarmoederslijmvlies het lichaam moeten verlaten. 

Tijdens een menstruatie trekt de baarmoeder samen om het baarmoederslijmvlies weg te persen van de baarmoederwand en het via de vagina het lichaam te laten verlaten. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandinen) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Deze samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken pijnlijke krampen.

Medicijnen tegen menstruatiepijn

Wanneer je met klachten naar de huisarts gaat, zal deze in veel gevallen pijnstillers adviseren. Een veelgebruikt medicijn tegen menstruatiepijn is Aleve Feminax. Dit is een NSAID (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug). NSAID’s zijn niet altijd geschikt om te gebruiken. Ben je iemand de regelmatig last heeft van maag- of darmklachten, hart- en vaatklachten of nierproblemen, zijn NSAID’s niet aan te raden. 

Het is bekend dat NSAID’s vervelende bijwerkingen kunnen geven en bij langdurig gebruik zelfs schadelijk kunnen zijn. Daarom zijn er steeds meer mensen die gaan zoeken naar andere manieren om van hun menstruatiepijn af te komen. Dit zijn 7 natuurlijke tips die helpen tegen menstruatiepijn.

natuurlijke tips tegen menstruatiepijn

Natuurlijke tips tegen menstruatiepijn 

Massage met essentiële oliën

Als je last hebt van menstruatiekrampen, kan het masseren van de onderbuik en onderrug verlichting bieden. Studies hebben aangetoond dat bepaalde essentiële oliën sterke pijnstillende effecten hadden als ze ingemasseerd werden op de onderbuik. Het ging om oliën van:

  • lavendel
  • scharlei
  • marjolein
  • tijm

Meng je essentiële oliën met een draagolie zoals amandelolie of jojoba olie. 

Magnesium

Het mineraal magnesium staat inmiddels bekend als antistress-mineraal, omdat het spieren en zenuwen helpt ontspannen. Ook vervult magnesium een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen. Magnesium vind je onder andere in rauwe cacao. Niet zo raar dus dat je rondom je menstruatie zin krijgt in chocolade.

Een magnesium supplement is natuurlijk de snelste en makkelijkste manier om aan dit mineraal te komen, maar kiezen voor een magnesiumrijk voedingspatroon is ook een goede optie. 

Warmte

Een warme kruik op je onderbuik leggen kan heel effectief zijn tegen menstruatiepijn. Warmte helpt de baarmoederspier en de spieren eromheen ontspannen, wat krampen kan verlichten. Ook kan een warm bad nemen de pijnklachten verminderen.

Lichaamsbeweging

Hoewel lichaamsbeweging voor veel vrouwen het laatste is waar ze zin in hebben als ze last hebben van menstruatieklachten, kan het wel helpen tegen de pijn. Inspannende oefeningen zijn misschien niet gunstig als je te veel pijn hebt, maar rek- en strekoefeningen, een wandeling of yoga kan de klachten al verminderen. Daarnaast komt bij lichaamsbeweging endorfine vrij; de natuurlijke pijnstiller.

Kruidenthee

Kruidenthee is warm en verzachtend en in sommige gevallen kunnen de kruiden zelf ook heilzaam zijn. Specifieke theesoorten als kamille-, paardenbloem-, gember- en venkelthee, kunnen verlichting bieden bij menstruatiekrampen. 

Gezonde voeding 

Een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren, fruit, groenten, noten, magere eiwitten en volle granen helpt het lichaam gezond te blijven. Het is belangrijk om alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken en zoetigheid te vermijden. Deze dingen kunnen de klachten verergeren.

Ook kun je het beste onnodig zout vermijden, omdat het een uitdrogend effect kan hebben. Uitdroging is een veel voorkomende oorzaak van spierkrampen. Daarom is goed drinken erg belangrijk. Door meer vocht in te nemen, zoals water en kruidenthee, blijft het lichaam beter gehydrateerd. 

Rust en ontspanning

Rust, ontspanning en slaap kunnen allemaal helpen om de pijn te verlichten. Met name slaap kan helpen om de menstruatiecyclus gezond te houden en het cortisolniveau te verlagen.

Probeer verschillende slaaphoudingen uit om te zien wat het beste werkt om de druk op je buikspieren te verlichten. Veel mensen vinden op hun zij liggen of met hun knieën tegen hun borst getrokken (ook wel bekend als de foetushouding) het meest comfortabel tijdens hun menstruatie.

natuurlijke tips tegen menstruatiepijn

Dit waren 7 natuurlijke tips tegen menstruatiepijn. Grijp niet meteen naar pijnstillers als je klachten hebt, maar probeer eerst eens deze tips. Als je menstruatie zó hevig is dat het je dagelijks leven verstoord, is het verstandig om dit na te laten kijken. In sommige gevallen wordt menstruatiepijn namelijk veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals endiometriose, PMS of pelvic inflammatory disease.

Inhoudsopgave