Hormonen zijn de krachtigste chemische boodschappers in het lichaam en vertellen je lichaam wat het moet doen en wanneer dat moet gebeuren. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit een grote invloed hebben op je algehele gezondheid. Denk aan klachten als slapeloosheid, vermoeidheid en gewichtstoename. We associëren deze problemen vaak met ziekte of leeftijd, echter kan je levensstijl ook een grote invloed hebben op je hormonen. Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om je hormoonhuishouding op pijl te houden. In dit artikel vertel ik je 6 manieren om je hormonen in balans te brengen.
Lees ook: last van brandend maagzuur? Zo kom je er vanaf!
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Tot je hormonen behoren adrenaline, insuline, cortisol en de schildklierhormonen. Net zoals de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron.
Hormonen zijn betrokken bij veel processen in het lichaam. Een belangrijk voorbeeld is de voortplanting: hormonen regelen menstruaties, zwangerschappen, de overgang en de productie van spermacellen. Ook de groei en ontwikkeling, de spijsvertering, de opslag van vet en de vochthuishouding, vallen onder deze lichamelijke processen. Daarnaast hebben hormonen invloed op je mentale staat. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je je blij of juist depressief voelt.
Het hormonale of endocriene systeem is complex en wordt vaak vergeleken met een orkest dat een symfonie speelt. Als alle instrumenten op de juiste toon spelen, ontstaat er mooie muziek. Maar als één of meerdere elementen fout gaan, klinkt het vals.
Hormonale disbalans heeft een grote invloed op bijna alle aspecten van je gezondheid en welzijn. Tekenen die kunnen wijzen op een hormonale disbalans zijn:
- PMS klachten
- Vermoeidheid
- Huid- en haar klachten
- Gewichtstoename
- Maag- en darmproblemen
- Laag libido
Manieren om je hormonen in balans te brengen
Zorg goed voor je darmen
Het spijsverteringsstelsel heeft veel meer invloed op hormonen dan de meeste mensen zich realiseren. Maar liefst 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een disbalans in de darm kan zich vertalen in een disbalans in je hormonen.
Je kan je darmen gezond houden met een uitgebalanceerd dieet, rijk aan fruit, groenten en volwaardige voedingsmiddelen. Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen aan je dieet toe, zoals: kefir, kombucha, miso, zuurkool en kimchi. Daarvan is aangetoond dat ze het aantal vriendelijke bacteriën in je darmen verhogen.
Neem een magnesium supplement
Van PMS (premenstrueel syndroom), tot stress en je stofwisseling, dit machtige mineraal heeft een grote impact op je hormonale gezondheid. Magnesium heeft het druk – we hebben het nodig om ongeveer 300 essentiële functies in ons lichaam uit te voeren, waarvan vele een impact hebben op onze hormonen. Daarnaast ondersteunt magnesium de gezondheid van de schildklier, die essentieel is voor de productie van het schildklierhormoon.
Ook is bekend dat magnesium nuttig is voor het verlichten van PMS klachten en menstruatiekrampen.
Voeg gezonde vetten toe aan je dieet
Gezonde vetten kunnen helpen om je hormonen in balans te houden. Vetzuren signaleren de productie van leptine, een hormoon dat de eetlust vermindert door het gebied van de hersenen te onderdrukken dat onze eetlust regelt. Zonder voldoende gezonde vetten in je dieet, is de kans groter dat je een laag leptinegehalte hebt, wat kan leiden tot overeten en een onverzadigd gevoel na het eten.
Het toevoegen van gezonde onverzadigde vetten aan je dieet, kan je eetlust verminderen en daarmee het risico op obesitas verkleinen. Je kunt de volgende gezonde vetten aan je dieet toevoegen:
Kokosolie: bevat laurinezuur en MCT, wat heel gunstig is voor de hormoonproductie. Het biedt ook een snelle bron van energie en versnelt de stofwisseling.
Ghee: is een rijke bron van in vet oplosbare vitamines A, D, E en K2. Je kunt ook kiezen voor plantaardige gezonde vetten zoals avocado-olie en olijfolie. Deze worden beschouwd als de bouwstenen voor de productie van hormonen.
Eierdooiers: zijn rijk aan talloze vitamines en mineralen, waaronder A, D, E, calcium, ijzer en selenium. Ze helpen allemaal om de hormoonspiegels op natuurlijke wijze in balans te brengen.
Noten: ongezouten Braziliaanse noten, Macadamia en Walnoten zijn rijk aan Omega 3. De ontstekingsremmende effecten van Omega 3 dragen bij aan de hormoonhuishouding.
Zorg voor een goede nachtrust
Slaap is misschien wel één van de belangrijkste factoren voor het in balans houden van je hormonen.
Terwijl je slaapt, is je lichaam extreem actief bezig met het verwijderen van gifstoffen, het opladen van de geest en het aanmaken van hormonen. Een goede nachtrust helpt je lichaam om stress- en hongerhormonen onder controle te houden. Een slechte nachtrust zorgt in de ochtend juist voor een hoger niveau van het stresshormoon cortisol.
Streef naar acht uur slaap per nacht en slaap in een koele donkere kamer. Vermijd ‘s avonds cafeïne en alcohol en eet niet vlak voor je gaat slapen.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding.
Door cardio- en krachttraining te doen, kun je het niveau van endorfines in je lichaam verbeteren. Deze chemische stof wordt beschouwd als een natuurlijke pijnstiller en heeft een positieve invloed op je humeur. Bovendien vermindert lichaamsbeweging de niveaus van cortisol en adrenaline in je lichaam. Het verlichten van deze stresshormonen kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.
Krijg je stress onder controle
Fysieke en mentale stress zorgen voor een verstoorde hormoonbalans. Chronische stress is zo krachtig, dat het zelfs de enige bron van hormonale disbalans kan zijn. Zodra je lichaam in een staat van chronische stress komt, begint je lichaam progesteron te gebruiken en zet het om in cortisol, het stresshormoon. Je stresssysteem ‘steelt’ het letterlijk weg van je hormoonsysteem, waardoor je gezonde oestrogeen-progesteronverhouding wordt verstoord.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om stress onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld lichaamsbeweging, mindfulness, meditatie en muziek kunnen allemaal werken om stress te verlichten. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders op stress reageert en er anders mee omgaat. Zorg dus dat je manier vindt om stress te verlichten die bij jou past.
Dit waren de beste manieren om je hormonen weer in balans te brengen. Hormonale disbalans ontstaat niet binnen een dag, dus verwacht ook niet dat je hormonen binnen een dag weer in balans zijn. Het is geen snelle oplossing, maar een verandering van levensstijl waardoor je gezondheid verbetert en je je energie weer terugkrijgt. Het kost tijd en moeite, maar je weet wat ze zeggen: de beste investering die je kunt doen, is investeren in jezelf!