Last van brandend maagzuur? Zo kom je er vanaf!

Er zijn veel mensen die last hebben van brandend maagzuur. Niet gek dus, dat maagzuurremmers één van de meest verkochte medicijnen zijn in Nederland. Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat het slikken van maagzuurremmers slechts een symptoombestrijding is. Je klachten zijn weg, maar het probleem is niet opgelost. Daarnaast brengt het slikken van maagzuurremmers ook aardig wat bijwerkingen met zich mee. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om van je brandend maagzuur af te komen, zonder medicijnen te slikken. Benieuwd naar wat je zelf kan doen? Lees dan vooral even verder.

Lees ook: 5 tekenen dat je hormonen uit balans zijn

Wat zijn zure oprispingen en wat zijn de symptomen?

Zure oprispingen, ook wel reflux genoemd, ontstaan wanneer maagzuur omhoog wordt geduwd in de slokdarm. De slokdarm is de buis die voedsel en drank van de mond naar de maag transporteert. 

Sommige reflux is volkomen normaal, ongevaarlijk en veroorzaakt meestal geen andere symptomen. Maar als het te vaak gebeurt, gaat het branden aan de binnenkant van de slokdarm. Dit wordt dan brandend maagzuur genoemd. Het geeft een pijnlijk, branderig gevoel in de borst of keel. 

Naast brandend maagzuur, zijn andere veelvoorkomende symptomen van reflux een zure smaak achter in de mond en slikproblemen. Andere symptomen zijn hoesten, astma en tanderosie. 

Bijwerkingen van langdurig gebruik van maagzuurremmers

Het langdurig gebruik van maagzuurremmers brengt een aantal nare bijwerkingen met zich mee. Denk aan:

 • Een verstoorde darmflora
 • Minder goede opname van voedingsstoffen
 • Vitaminetekorten 
 • Vermoeidheid
 • Vergroot de kans op botontkalking
 • Vergroot de kans op chronische nierziekte
Natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur

Tips om van je brandend maagzuur af te komen

Probeer ‘trigger’ voedsel te vermijden

Misschien heb je zelf al een aantal voedingsmiddelen ontdekt, die je brandend maagzuur verergeren. Probeer een eet- en klachtendagboek bij te houden om je te helpen ondervinden welke voedingsmiddelen bij jou zorgen voor klachten. Hier zijn enkele veelvoorkomende voedseltriggers: 

 • Koffie en thee 
 • Chocola 
 • Pittig eten 
 • Bier, wijn en andere vormen van alcohol 
 • Gefrituurd of vet voedsel 
 • Munt 
 • Tomaten en voedsel op basis van tomaten

Er zijn ook mensen die merken dat snoep, vette maaltijden en maaltijden die te warm zijn, brandend maagzuur kunnen veroorzaken. 

Zorg voor een gezond gewicht

Mensen met overgewicht lopen een groot risico op brandend maagzuur. Overgewicht leidt namelijk tot meer druk in de buik, waardoor het maagzuur makkelijker terug naar je slokdarm kan vloeien. Het verliezen van gewicht, zal op den duur ook leiden tot minder last van zure oprispingen. 

Eet niet te snel en niet te veel

Snel en te veel eten staan nauw in verband met brandend maagzuur. Soms heb je misschien niet eens door dat je te snel eet, of nog door eet nadat je lichaam aangeeft dat het vol is. 

Het oefenen en toepassen van mindful-eettechnieken kan je helpen langzamer te eten en te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Dit is hoe je dat doet: 

 • Elimineer afleiding tijdens de maaltijden
 • Kauw goed op je eten
 • Neem korte pauzes tussendoor
 • Eet kleinere porties 
 • Bedenk je van te voren goed hoe hongerig je eigenlijk bent 

Verhoog je kussen

Een grote groep mensen die last heeft van brandend maagzuur, ervaart vooral klachten wanneer ze naar bed gaan. Het kan helpen om je kussen wat te verhogen. Door het hoofdeinde van je bed 10-15 cm hoger te maken dan het voeteneinde, zorg je ervoor dat het maagzuur minder makkelijk terug omhoog komt. 

Ook is slapen op je linkerzij gunstig voor je spijsvertering: het voorkomt dat maagsappen terugvloeien naar de slokdarm en stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen 

Vermijdt strakke kleding

Kleding met een strakke taille of riem zet druk op je maag, wat kan leiden tot brandend maagzuur. Probeer een broek te dragen die je niet in de taille vernauwd, bijvoorbeeld een broek met een elastische taille of een broekmaat groter. Als je rokken draagt, probeer dan in plaats daarvan jurken te dragen en kijk of het je klachten vermindert.  

Verminder stress

Hoewel stress doorgaans niet wordt beschouwd als een oorzaak van brandend maagzuur of reflux, kan het bij sommige mensen wel degelijk symptomen veroorzaken. Stress staat erom bekend dat het een grote aanstichter is voor veel maag- en darmproblemen. 

Je kan stress verminderen door het toepassen van stressmanagement technieken in je dagelijkse routine, zoals: meditatie, yoga en ontspanningsoefeningen. 

Natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur, zouden bovenstaande tips al een positieve invloed kunnen hebben op je klachten. Hoewel aanpassingen aan het dieet of de levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur, is het belangrijk om een bezoek aan de dokter te brengen als je regelmatig of ernstig brandend maagzuur ervaart. Na verloop van tijd kan brandend maagzuur je slokdarm beschadigen en dit kan tot complicaties leiden.

Inhoudsopgave