Als het op een goede gezondheid aankomt, is er niets belangrijker dan een goede darmgezondheid. Inmiddels is wel duidelijk hoe belangrijk onze darmen zijn, aangezien ze zelfs ons ‘tweede brein’ worden genoemd. Je darmen zijn van invloed op alles; van je gewicht tot je humeur. Goed zorgen voor je tweede brein, is dan ook essentieel om gezond te zijn en te blijven. In deze blog vertel ik je precies waarom je goed moet zorgen voor je darmen.
Lees ook: de beste manieren op 2022 te starten
Het begint allemaal in de darmen
Ongeveer 80% van ons immuunsysteem leeft in onze darmen. Sterker nog, het eerste wat voedsel, virussen en andere indringers te zien krijgen als ze door ons lichaam reizen, zijn microben (darmbacteriën). Het immuunsysteem heeft dus een vitale rol: Het beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen, ziektekiemen en cel veranderingen die je ziek kunnen maken.
Inmiddels weten we allemaal wel hoe belangrijk ons immuunsysteem is, maar wist je dat de gezondheid van je darmen ook een grote invloed heeft op je gevoelens en stemmingen? Meer dan 95% van onze gelukshormoon (ook wel Serotonine genoemd) bevinden zich bijvoorbeeld in de darmen!
Wat gebeurt er als je darmflora uit balans is?
Wanneer je darmflora uit balans is, is de kans groot dat je lichamelijke of zelfs mentale klachten krijgt. Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig. Een verstoorde darmflora heeft onder andere invloed op:
Het immuunsysteem
Heb je het gevoel dat je altijd ziek bent zodra er een griepje heerst? Dan is het belangrijk om eens te kijken naar de gezondheid van je darmen. Zoals je eerder in deze blog al kon lezen, staan je darmen en je immuunsysteem nauw met elkaar in verband. Als je de bacteriën in je darmflora in balans houdt, helpt dat het immuunsysteem om ontstekingen te voorkomen. Is je darmflora niet in balans, is er kans op ontstekingen in je darmen. En deze ontstekingen zijn vaak de oorzaak van verschillende ziektebeelden.
Je hersenen
Je spijsverteringsstelsel en je hersenen zijn ook nauw met elkaar verbonden. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je je misselijk voelde vlak voor een belangrijk sollicitatiegesprek. Dit voorbeeld geeft goed aan dat de stress en angsten die je hebt een nadelig effect kunnen hebben op de gezondheid van je spijsverteringsstelsel.
Ook heeft een verstoorde darmflora invloed op je humeur. Als je regelmatig van die dagen hebt dat je zonder reden op het punt staat om te huilen of je neerslachtig voelt, zou je buik de oorzaak kunnen zijn. Is je darmflora uit balans? Dit kan depressie, brain fog, vermoeidheid en geheugenverlies veroorzaken.
Je huid
Je huid is de spiegel van je gezondheid. Hoe je huid er uit ziet, zegt een hoop over de gezondheid aan de binnenkant. Heb je last van puistjes, ontstekingen, eczeem of rosacea? Dan is de kans groot dat je darmflora niet in balans is. Ook droge, rode en schilferige plekjes op het lichaam, kan een teken zijn van een slechte darmgezondheid.
Je energie
Het zal je niet verbazen dat je darmen ook te maken hebben met je energielevel. Want voedsel = energie en voedsel gaat door je darmen. “Je bent wat je eet” is deels waar. Het voedsel moet namelijk eerst nog wel goed afgebroken worden door de darmen, om het om te kunnen zetten in energie. Werken je darmen niet goed? Dan gaat dat proces minder soepel. Resultaat? Je voelt je moe en futloos.
Wat kun je zelf doen?
Herken je bovenstaande klachten? Als je merkt dat je darmflora niet in balans is, zijn er een hoop dingen die je zelf kan doen om dit te verbeteren. Een slechte darmgezondheid is grotendeels het gevolg van keuzes die we maken. Dus door het aanpassen van je eetgewoonten en levensstijl, kunnen je darmen weer herstellen. Maar wat kun je doen om je darmen zo gezond mogelijk te houden? Volg onderstaande tips voor een optimale darmgezondheid!
- Eet pure en onbewerkte voedingsmiddelen en zorg voor genoeg variatie
- Kauw goed op je eten en eet niet te snel
- Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden
- Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water
- Sport 2-3 keer per week en beweeg iedere dag minimaal een halfuur
- Zorg voor regelmaat (in eten, slapen en bewegen)
- Slik een Probiotica supplement om de darmen te ondersteunen
- Verminder stress en zorg voor ontspanning (yoga, meditatie, wandelen, lezen o.i.d)
- Zorg voor een goede nachtrust
- Stop met roken
Dit zijn algemene leefregels die voor de meeste mensen wel bekend zijn. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat voor jou misschien andere dingen gelden. Ieder lichaam is anders en daarom is het van belang dat je erachter komt wat voor JOU werkt. Misschien heb je onderliggende problemen waardoor je darmen niet goed functioneren. Of misschien heb je bepaalde intoleranties waardoor je darmflora uit balans is.
Wil jij weten hoe het gesteld is met de gezondheid van je lichaam en welk dieet past bij jou? Plan dan nu je consult in bij Praktijk Vitaal Oisterwijk. Ik stel voor jou persoonlijk een plan van aanpak op en geef je advies met betrekking tot voeding, leefstijl en supplementen. Daarnaast zijn ook verschillende onderzoeken mogelijk. Vragen over de mogelijkheden? Neem contact met me op!