De beste ochtendroutine voor een productieve dag

Je kunt de dag beginnen door op de snooze knop te blijven drukken, jezelf op het laatste moment uit bed te slepen en dan de deur uit te rennen met een cracker in je hand. Maar je kunt je dag ook beginnen met goede ochtendgewoonten, zodat je niet hoeft te haasten. Dat laatste klinkt fijner, toch? Wil je meer uit je dag halen en je benieuwd naar hoe je de beste ochtendroutine voor jezelf kunt creëren? In dit artikel lees je een aantal tips voor de beste ochtendroutine voor een productieve dag!

Lees ook: de invloed van stress op je gezondheid

Waarom is een goede ochtendroutine belangrijk? 

De eerste paar minuten en uren na het ontwaken zetten de toon voor de rest van de dag.  Als je iedere ochtend op het laatste moment je bed uit komt en moet haasten, begin je de dag al met een opgejaagd gevoel.

Een ochtendroutine helpt je om je dag op de best mogelijke manier te beginnen. Het zorgt er ook voor dat je deze frisse, nieuwe dag begint met zo min mogelijk triggers die stress kunnen veroorzaken.

Wil je productiever, georganiseerder en energieker zijn? Lees dan onderstaande tips!

De beste ochtendroutine voor een productieve dag

Tips voor een goede ochtendroutine

Een ochtendroutine beginnen is eenvoudig. Maak gewoon een kort schema voor de ochtend, te beginnen met het moment dat je wakker wordt. Experimenteer met verschillende volgordes van activiteiten om uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Dit zijn tips voor de beste ochtendroutine voor een productieve dag.

Bereid je voor op de ochtend

Het geheim van een rustigere ochtend begint met een beetje voorbereiding de avond ervoor. Dus pak belangrijke klusjes aan, zoals: kies de kleren voor morgen, pak je werk- en schoolspullen in, maak een eenvoudige, voedzame lunch. En overweeg een gemakkelijk ontbijt klaar te maken dat je ’s nachts in de koelkast kunt bewaren, zoals havermout met blauwe bessen.

Schrijf ook iedere avond een to do list voor de dag erna. Zo weet je precies wat je die dag allemaal moet doen, waardoor je meer overzicht creëert. 

Drink een glas warm water met citroen

De voordelen van water drinken zijn eindeloos. Je weet dat je de hele dag moet blijven hydrateren, maar een glas water in de ochtend brengt het hele proces op gang. Met name door een glas warm water met citroen op nuchtere maag te drinken, zorg je ervoor dat je spijvertering in beweging komt. Warm water met citroen heeft ook een hoop andere voordelen, zoals: 

  • Citroenwater reinigt en stimuleert de lever en de nieren
  • Citroenen bevatten veel vitamine C, dat helpt je te beschermen tegen verkoudheid
  • Het drinken van citroenwater zorgt voor een gebalanceerde PH-waarde van het lichaam
  • De antioxiderende eigenschappen van citroenen helpen de schade door vrije radicalen te bestrijden, waardoor uw huid er jong en gezond blijft uitzien

Zorg voor een gezond en voedzaam ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. Deze nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Je kunt voedsel zien als brandstof voor je lichaam.

Naast het krijgen van energie zet een voedingsrijk ontbijt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet een stuk beter en voorkomt het de zin in tussendoortjes. 

Laat je telefoon nog even liggen

Telkens als we onze telefoon checken, nodigen we een vloedgolf van prikkels en onzin uit in onze hersenen. Voor zo’n klein apparaatje bevat je telefoon een heleboel potentiële stressfactoren, zoals nieuwsberichten, het saldo van je bankrekening en sms’jes die meteen je aandacht vragen. 

Voor velen van ons geldt dat als we onze telefoon eenmaal hebben gecheckt, we hem de rest van de dag niet meer met rust kunnen laten. 

Waarom zou je dat niet een beetje uitstellen?

Zorg voor een consequent slaapschema

Consistentie is de kern van elke routine. Stel een vaste tijd in om te slapen en om wakker te worden. Dit zorgt niet alleen voor een betere dag, maar ook voor een betere nachtrust. 

Sta ook meteen op wanneer je wekker gaat. Snoozen is geen goed idee als je de dag vol energie wilt beginnen en geen zin hebt om te haasten. 

Zorg voor een rustmoment

Probeer tijd te maken voor een rustmomentje in je ochtendroutine. Hoe je dat precies doet, dat maakt niet uit. Je kan ervoor kiezen om een kwartiertje te mediteren, een boek te lezen of het rust moment te pakken tijdens het ontbijt. Het gaat erom dat je het doet op een manier die bij jou past en die het beste werkt voor jou.

Je hebt nu een aantal tips gelezen die zorgen voor de beste ochtendroutine voor een productieve dag. Dat een goede ochtendroutine de toon zet voor de rest van de dag, is wel duidelijk. En weet je wat het beste is aan een ochtendroutine? Je kunt er meteen mee beginnen! Bedenk een ochtendroutine voor jezelf en ga er morgen al mee aan de slag.

Inhoudsopgave