De gezondheidsvoordelen van kruidenthee

In het Oosten wordt thee al duizenden jaren beschouwd als de sleutel tot goede gezondheid, geluk en wijsheid. Kruidenthee kan een hoop gezondheidsvoordelen bieden, zoals: vermindering van maag- en darmklachten, ontgiften van je lichaam, het immuunsysteem versterken en zelfs bijdragen aan gewichtsverlies. Het maakt niet alleen je lichaam gezond, maar kan ook voordelen hebben voor je mentale toestand. In dit artikel vertel ik je de voordelen van een paar van mijn favoriete theesoorten. Benieuwd naar de verschillende soorten thee en de voordelen ervan? Lees snel verder. 

Lees ook: de invloed van stress op je gezondheid

Waarom is kruidenthee gezond?

Dat thee gezonder is dan koffie, zal je vast wel vaker gehoord hebben. Toch wordt er vaak gezegd dat te veel thee drinken niet goed voor je is, door de hoeveelheid cafeïne (theïne) die in thee zit. Dit kan bijwerkingen geven als rusteloosheid, angstige gevoelens of duizeligheid. 

Maar wist je dat kruidenthee officieel geen thee is? Kruidenthee is een kruidenaftreksel en bevat geen cafeïne. De kruiden in kruidenthee kunnen veel gezondheidsvoordelen hebben en helpen vaak bij specifieke klachten. De meeste kruidenthee bevat veel antioxidanten, vitaminen, mineralen en/of andere voedingsstoffen. Dit hangt af van het soort kruidenthee dat je kiest.

De gezondheidsvoordelen van kruidenthee

Gezondheidsvoordelen van kruidenthee 

Typische gezondheidsvoordelen van het drinken van kruidenthee zijn ontspanning, het verminderen van pijn en de verbetering van systemen in het lichaam zoals de spijsvertering en het immuunsysteem. 

Hieronder lees je verschillende soorten kruidenthee met de bijbehorende gezondheidsvoordelen ervan.

Kamille thee

Helpt bij: slapeloosheid en stress

Kamille is een favoriet kruidenmiddel over de hele wereld. Het wordt vooral gebruikt vanwege zijn kalmerende werking. Kamille kan helpen ontstekingen te verminderen, buikpijn te verlichten en ontspanning van de spieren te bevorderen. 

Het werkt goed bij het verminderen van stress en slapeloosheid. Het kalmeert de geest en kan zelfs functioneren als een mild, natuurlijk antidepressivum. 

Pepermunt thee

Helpt bij: slechte adem en ondersteuning van de spijsvertering

Pepermunt wordt wereldwijd gebruikt om zijn verfrissende en kalmerende eigenschappen. De thee heeft een lichtzoete en verfrissende smaak die kan helpen bij een slechte adem. De belangrijkste voordelen zijn stressvermindering, ondersteuning van de spijsvertering en verzachting van maagpijn, stimulering van het immuunsysteem en verlichting van de symptomen van verkoudheid. 

Gember thee

Helpt bij: maagklachten en ontstekingen

Gemberthee wordt gemaakt van de gemberwortel. Gember heeft enorm veel gezondheidsvoordelen en is bijna een wondermiddel te noemen. Zo helpt gember erg goed tegen maagklachten, zoals misselijkheid, brandend maagzuur en maagpijn. Ook is het een natuurlijke ontstekingsremmer en kan gember het cholesterol verlagen. Daarnaast geeft gember het immuunsysteem een flinke boost en beschermt het je tegen infecties, verkoudheid en griep.

Gemberthee is ook goed voor het voorkomen en verlichten van allerlei soorten hoofdpijn, waaronder migraine. De reden dat het werkt is omdat het een stof genaamd prostaglandine blokkeert in de hersenen, deze stof zorgt voor een ontsteking in de bloedvaten.

Venkel thee

Helpt bij: maag- en darmproblemen

Venkel kan worden gebruikt om de gevolgen van voedselvergiftiging te verminderen. Het kan ook geelzucht en verstoppingen in de lever, milt en galblaas opheffen.

Mensen gebruiken venkel ook om brandend maagzuur te behandelen. Het drinken van venkelthee na de maaltijd kan helpen om de pH-waarde in de maag in balans te brengen, wat zure reflux helpt verminderen. 

Echinacea thee

Helpt bij: verhogen van de weerstand 

Echinacea zit vol met antioxidanten zoals flavonoïden, die je lichaam kunnen helpen efficiënter te functioneren. Het is een zeer populair middel dat verkoudheid kan voorkomen en verminderen. Er zijn aanwijzingen dat echinacea kan bijdragen aan de werking van het immuunsysteem, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam beter bestand is tegen virussen en infecties.

Paardenbloem thee

Helpt bij: griep, spierpijn, verkoudheid

Net als kamille, is paardenbloem een krachtig kruid. Paardenbloem bevat onder meer vitamine A, B, C, D, ijzer en magnesium; een wondermiddel dus bij griep, spierpijn en verkoudheid. Dit kruid helpt je lichaam om giftige stoffen te verwijderen. Het ondersteunt bloed, nieren en lever. Een nadeel is de bittere smaak. Veel mensen maken deze thee wat zoeter met een beetje honing. 

Valeriaan thee

Helpt bij: stress, piekeren en concentratieproblemen

Valeriaan is de tegenhanger van cafeïne, dit kruid zorgt namelijk voor ontspanning. Het is het bekendste kruid dat als slaapmiddel wordt gebruikt. Gestrest door je werk of studie, angstige of depressieve klachten of pieker je je suf? Trek dan thee van valeriaan. Geen drank voor de vroege morgen, maar – net als kamille – een thee voor een vrije dag of in de avond.

De gezondheidsvoordelen van kruidenthee

Het drinken van kruidenthee is een geweldige manier om de voordelen van planten in je dieet te benutten. Het kan zowel op korte als op lange termijn voordelen voor de gezondheid hebben. Als je optimaal wilt genieten van de gezondheidsvoordelen, laat het theezakje dan minimaal 5 minuten in het water zitten voordat je hem eruit haalt.  

Inhoudsopgave