De verschillende oorzaken van ADHD

Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen is ADHD. Ook wordt de diagnose steeds vaker gesteld bij volwassenen. Mensen die klachten ervaren, gaan vaak naar de dokter en krijgen medicijnen mee om dat onrustige gevoel te onderdrukken. Met als gevolg; je wordt moe en je voelt je suf. Je bent afhankelijk van de medicatie om te kunnen functioneren zoals je dat wilt. Maar wist je dat je ADHD ook kunt aanpakken door aanpassingen te maken in je levensstijl? ADHD kan dan wel genetisch zijn, maar het heeft ook te maken met onze levensstijl. Je kunt je DNA niet veranderen, maar wel je leefgewoonten. De oorzaken van ADHD lopen uiteen. Door te weten wat deze zijn, kun je de oorzaak gaan aanpakken. Hoe fijn zou het zijn om niet meer afhankelijk te zijn van de medicatie? In dit artikel lees je de verschillende oorzaken van ADHD.

Lees ook: 5 gouden regels voor een goede gezondheid

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. De hersenen van kinderen en volwassenen met ADHD reageren sneller op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen). Dit zorgt ervoor dat je je moeilijk kunt concentreren en snel afgeleid bent. Vaak wordt er ook impulsief gedrag vertoont – bijvoorbeeld dingen doen zonder er eerst goed over na te denken. Vaak ben je lichamelijk overactief of je voelt je altijd onrustig (hyperactiviteit).

Sommige mensen met ADHD hebben vooral moeite met focussen. Dit staat bekend als ADD, een subtype van ADHD.

Je gedrag is niet wie jij bent 

Iedereen heeft een identiteit. Denk hierbij aan je geslacht en je naam. Het komt vaak voor dat je identiteit wordt verward met je gedrag. Bijvoorbeeld; Pietje is je zoon, maar je vindt het verschrikkelijk als hij dat drukke gedrag vertoont. Je stoort je er zelfs af en toe aan en vind het lastig om hem ergens mee naar toe te nemen.

Bij veel mensen met ADHD wordt er vooral gekeken naar hoe ze zich gedragen. Er wordt een oordeel geveld over de persoon op basis van hun gedrag. Leraren ervaren kinderen met ADHD bijvoorbeeld als vervelend en weten zich er soms geen raad mee. Het gedrag wat ze tonen, is niet wie ze zijn. Dit komt ergens vandaan en deze oorzaak/oorzaken kunnen uiteen lopen.

Je bent niet ADHD, je doet ADHD

Iets waar ik 100% achter sta. Het gedrag wat je vertoont is niet wie jij bent. Je bent niet je drukke gedrag, want daar is een oorzaak voor. Je bent dus niet ADHD, maar je doet ADHD. Het is uiteraard erg makkelijk om een pilletje te slikken dat alles oplost, maar wil je de rest van je leven afhankelijk zijn van een pilletje? Het is toch beter om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken?

De verschillende oorzaken van ADHD

Oorzaken van abnormaal gedrag

Er kan een oorzaak liggen binnen het gezin. Een kind kan een bepaald gedrag vertonen om gehoord te worden (thuis, bij vriendjes of op school). Een kind voelt zich ‘gezien’ door abnormaal gedrag te vertonen. Druk doen, hard praten en gebaren maken met armen en benen. Dit trekt de aandacht.

Het hormoon dopamine speelt hierin een belangrijke rol. Bij mensen die ADHD doen is hun beloningssysteem dusdanig uit evenwicht dat een normale beloning niet volstaat: normaal is saai. En omdat ze steeds hoger op de ladder klimmen om dopamine punten te scoren, vallen ze ook steeds dieper. Dat dieptepunt wordt in gang gezet door glutamaat, het stofje dat antibeloning activeert. De bijbehorende formulie hierbij is;

DOPAMINE + GENOT = GLUTAMAAT + ELLENDE

De invloed van exorfines op ADHD

Exorfines zijn gluten, zuivel, soja en spinazie. Eet je kind veel exorfines? Deze hebben impact op het glutamaat. Een verhoogd glutamaat verhoogd ook de kans op andere hersen gerelateerde aandoeningen. Denk hierbij aan Alzheimer en Parkinson. Daarom is het toch verstandig om dat glutamaat aan de lage kant te houden.

Daarnaast heeft een traumatische ervaring effect op de hormoonhuishouding en bepaalde neurotransmitters. We denken al snel dat ons kind niet is blootgesteld aan trauma’s, maar hoe weten wij dat zo zeker? Misschien heeft het kind een dierbare verloren of ooit eens iets gezien wat impact had.

Vergis je hier niet in.. Een trauma doet iets met het neurotransmitter GABA. Lage GABA waarden veroorzaken depressies, slaapstoornissen, angststoornissen , verslavingen, AD(H)D, fibromyalgie en onder andere het chronische vermoeidheidssyndroom.

Hechting en ADHD

En wat dacht je van hechting en socialisatie? Al in de vroege kindertijd wordt de basis gelegd voor sociaal gedrag en hechtingspatronen. Het kind krijgt niet alleen de opvoeding mee, maar ook de genetische blauwdruk van de ouders.

Het hechtingsproces begint al in de baarmoeder. Daar hebben factoren zoals stress, voeding en het gebruik van medicatie een invloed op de stofjes die hechting reguleren. Dit zijn dopamine, endorfine, oxytocine en anandamide. Geneesmiddelen en drugs die resistentie veroorzaken tegen deze stofjes zijn; paracetamol, antidepressiva en overige opiaten pijnstillers. Tevens hebben weeën opwekkers (synthetische oxytocine) impact op hechtingsproblematiek vanwege een verstoorde hormoonbalans.

De ouder kind relatie is van groot belang als het gaat om AD(H)D. Het is bewezen dat een liefdevolle opvoedomgeving een andere hersenprogrammering laat zien dan bij een kind die uit een onveilige of onvoorspelbare opvoedomgeving komt. Zo blijkt dat ongeveer een kwart van een kind met AD(H)D is gescheiden voordat het kind acht jaar was. Sociale stress ontstaat door een verminderde werking van endorfine, oxytocine en anandamine.

De verschillende oorzaken van ADHD

Zoals je kunt lezen is het aanpakken van ADHD veel lastiger dan gewoon een pilletje geven om het gedrag te onderdrukken. Het is belangrijk om op verschillende niveaus AD(H)D aan te pakken. En mijn visie is dat dit niet is op te lossen met een pilletje, maar een juiste balans te vinden in BODY, MIND & FOOD.

Inhoudsopgave