Natuurlijke tips tegen hooikoorts klachten

Het warmere weer betekent voor mensen met hooikoorts vaak het begin van allergie klachten. Het vermijden van pollen kan een uitdaging zijn vanwege de vele verschillende soorten pollen, die op verschillende tijdstippen van het jaar vrijkomen. Er zijn genoeg hooikoorts medicijnen op de markt, maar deze hebben vaak wel wat bijwerkingen. Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige manieren zijn om je hooikoorts onder controle te krijgen, zonder medicijnen te slikken. In dit artikel geef ik je een aantal natuurlijke tips tegen hooikoorts. 

Lees ook: immuunsysteem versterken? Zo doe je dat!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie waarbij je gevoelig bent voor bepaalde soorten pollen. Deze pollen, ook wel bekend als stuifmeel, zijn afkomstig van planten, grassen of bomen. Eén op de acht mensen in Europa heeft hier last van.

Bij mensen met een allergie voor (bepaalde) pollen vindt een allergische reactie plaats, nadat de pollen worden ingeademd. Het lichaam keert zich dan af tegen de ‘onschuldige’ pollen. Hierdoor worden bepaalde stofjes in het lichaam (vooral histamine) vrijgemaakt. Deze reactie van het lichaam kan resulteren in allerlei klachten.

Symptomen zijn onder andere een loopneus, jeukende ogen, niezen, het gevoel van slijm achter in je keel, hoesten, algemene vermoeidheid en hoofdpijn. Vaak heb je ook het gevoel alsof je een ‘vol’ hoofd hebt.

Het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid

Veel mensen met hooikoorts klachten denken in het begin dat ze verkouden zijn. Begrijpelijk, want de symptomen komen voor een groot deel overeen.

Een groot verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is dat hooikoorts klachten langer aanhouden en steeds weer terugkeren. Bij een verkoudheid worden de klachten na een paar dagen minder. Daarnaast kan een verkoudheid gepaard gaan met koorts, terwijl dit bij hooikoorts niet het geval is.

Een ander verschil is dat bij hooikoorts het niezen in de loop van de dag vaak toeneemt. Ook jeuk aan de neus is specifiek voor hooikoorts. Net als jeukende en brandende ogen.

natuurlijke tips tegen hooikoorts

Natuurlijke tips tegen hooikoorts 

Veel mensen met hooikoorts gaan direct naar de drogist om medicijnen te halen. Wat ze niet weten, is dat deze medicijnen vaak wel wat bijwerkingen hebben. Deze medicijnen hebben vaak als bijwerking dat mensen zich suf voelen, hoofdpijn krijgen of last krijgen van maag en darmen. Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen tegen hooikoorts, waar je geen bijwerkingen van krijgt.

Honing van een lokale imker 

Er wordt gezegd dat honing een natuurlijke remedie is tegen hooikoorts, omdat de bijenpollen in honing je lichaam ongevoelig kan maken voor andere pollen. Lokaal geproduceerde honing bevat namelijk een kleine hoeveelheid van de pollen waar mensen met hooikoorts zo allergisch voor zijn.

Om optimaal gebruik te maken van de voordelen, neem dan iedere ochtend een eetlepel honing van een imker uit je omgeving. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam resistentie opbouwt tegen de pollen. 

Vitamine C supplementen

Vitamine C is een bekende antihistaminicum en is te vinden in sinaasappels, citroenen en grapefruit. Daarnaast geeft vitamine C je weerstand een flinke boost. 

De combinatie van vitamine C en bioflavonoïden zorgt samen voor een sterk natuurlijk antihistaminicum. Neem dagelijks een vitamine C supplement van 1000mg om klachten te verlichten.

Scutellaria

Scutellaria wordt ook wel ‘het blussende kruid’ genoemd. Het is een effectief middel om de afgifte van histamine te remmen en daardoor worden allergische reacties onderdrukt. Het effect is vrijwel direct merkbaar en dat maakt het ideaal voor mensen die op een natuurlijke manier van hun klachten af willen komen.

Scutellaria is verkrijgbaar in plantaardige capsules. Er wordt een dagelijkse dosering van 500 tot 3000 mg aangeraden. Scutellaria kent geen bijwerkingen. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatie wordt echter afgeraden.  

Verwerk rode pepers en knoflook in je eten

Rode pepers en chilipepers bevatten een actief bestanddeel dat capsaïcine wordt genoemd. Wanneer het wordt gegeten, opent capsaïcine de neusholtes, waardoor je van dat verstopte gevoel af komt en weer vrij kunt ademen.

Knoflook verwerken in de voeding kan helpen bij het stimuleren van je immuunsysteem en bij het verlichten van lichte hooikoortssymptomen. Het is ook een ontstekingsremmer en een goede bron van quercetine, een natuurlijk antihistaminicum.

Smeer Vaseline in en rondom je neusgaten 

De beste manier om geen last te hebben van hooikoorts, is natuurlijk door geen pollen in te ademen. Klinkt best logisch, toch?

Door een dun laagje Vaseline te smeren in en rondom de neusgaten, wordt veel stuifmeel tegengehouden. Een groot deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken aan de Vaseline, waardoor je minder pollen inademt.  

Ga naar het strand 

Waar je woont, kan invloed hebben op de mate waarin je last hebt van hooikoorts. In het binnenland zijn de hooikoorts klachten vaak veel erger, omdat daar al veel luchtvervuiling is.

De lucht op het strand bevat weinig pollen, waardoor jij dus heerlijk op het strand kan liggen en de frisse lucht kan inademen zonder te niezen of jeukende ogen te hebben.

Tips tegen hooikoorts

Als je last hebt van hooikoorts, probeer dan zeker eens de tips uit dit artikel. Deze natuurlijke tips tegen hooikoorts zouden je kunnen helpen om de klachten onder controle te krijgen. Zo kun je deze zomer toch van het heerlijke weer genieten, zonder verstopte neus. 😉

Inhoudsopgave