Omgaan met stress? Zo doe je dat!

Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met stress. Stress helemaal vermijden is niet mogelijk, want je hebt het nou eenmaal niet altijd in de hand. Wat je wel in de hand hebt, is hoe je ermee om gaat. Maar omgaan met stress, hoe doe je dat? In deze blog lees je wat stress precies is en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Lees ook: Wat is een EMB test?

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Wat bij de één stress veroorzaakt, kan voor de ander weinig betekenis hebben. Sommige mensen kunnen nu eenmaal beter met stress omgaan dan anderen. 

Niet alle stress is slecht. In kleine mate kan stress je helpen taken te volbrengen of voorkomen dat je gewond raakt. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op de rem trapt bij gevaar, om te voorkomen dat je een auto ongeluk krijgt. Ons lichaam is ontworpen om met kleine hoeveelheden stress om te gaan. Maar het lichaam is niet geschikt voor langdurige, chronische stress zonder dat daar negatieve gevolgen aan zitten. 

De invloed van stress op je gezondheid

Gevolgen van langdurige stress

Een beetje stress zo nu en dan is niet iets om je zorgen over te maken. Voortdurende, chronische stress kan echter veel ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren, waaronder: mentale gezondheidsproblemen, hart- en vaatziekten, overgewicht, menstruatieproblemen, huid- en haarproblemen en maag- en darmproblemen.

Hoe kun je het beste omgaan met stress?

1. Herken wat je stress bezorgd

Waar komt de stress vandaan? Heeft het misschien te maken met je werk, thuissituatie of relatie? Het is heel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw stress. Zo kun je op zoek gaan naar een oplossing voor het probleem en deze aanpakken. 

Zodra je weet waar het probleem ligt, pak deze dan ook aan! Voel je je niet op je plek op je werk? Ga op zoek naar iets anders. Voel je je niet meer fijn in je relatie? Ga het gesprek aan. Blijf niet zitten in een situatie waarin je je niet prettig voelt. Pak de regie terug over je leven en focus je op alle mogelijkheden en kansen. 

2. Neem niet te veel hooi op je vork

Een hoop mensen vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen. Ze zijn constant bezig met het pleasen van anderen en zorgen voor de mensen om hun heen, maar vergeten zichzelf. Geef duidelijk je grenzen aan naar mensen om je heen. Zeg vaker ‘nee’ en plan je agenda niet te vol. 

Als je iemand bent die graag anderen helpt, is het van belang dat je zelf ook lekker in je vel zit. Je kan namelijk pas écht mensen helpen, als je je zelf ook goed voelt. Zet jezelf op nummer 1 en gun jezelf voldoende rust.

3. Eet gezond

Als er een goede balans is tussen body-mind-food, voel jij jezelf ook in balans. Je hebt veel energie, voelt je goed en bent gemotiveerd. Is 1 van drie pijlers uit balans? Dan ga je dit merken aan je gemoedstoestand. 

Gezond eten is van groot belang voor je mentale toestand. Als je gezond eet, voel je je mentaal beter, waardoor je lichamelijk ook lekkerder in je vel zit. Het is vooral belangrijk dat je zoveel mogelijk onbewerkt en gezond eet, suikers vermijdt en genoeg water drinkt. Meer weten over de invloed van gezonde voeding op ons lichaam? Dat lees je hier

4. Zorg voor lichaamsbeweging

Beweging is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Sporten helpt zelfs tegen stress! Bewegen is namelijk de meest natuurlijke reactie op stress. Als je stress ervaart, maakt het lichaam zich klaar om in actie te komen (de vecht of vlucht reactie). Als je stress hebt, moet je juist niet te veel stil gaan zitten. Bewegen zorgt dat je hart harder pompt, spieren aanspannen en ontspannen, gewrichten in beweging komen en de ademhaling sneller gaat.

Zo verbrand je lichaam als het ware de stresshormonen en maakt het neurotransmitters aan, zoals endorfine en dopamine. Deze zorgen er onder andere voor dat je stemming verbetert en je je beter kunt ontspannen. Door regelmatig te bewegen, kun je je beter concentreren én slaap je beter. 

5. Creëer een netwerk van goede vrienden/collega’s

Als je veel last hebt van stress, is het fijn om daar met iemand over te praten. Iemand die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij of zij naar je luistert. Iemand anders ziet de dingen waar jij stress door ervaart namelijk heel anders en kan het van buitenaf bekijken. Deze persoon kan je helpen om de situatie te relativeren of zorgen voor afleiding. Zo kun je je stressgevoelens even parkeren.

6. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van groot belang voor je gezondheid. Het vult je energie aan, vermindert stress en herstelt je spieren en cellen. Als je goed slaapt, ben je overdag scherper en voel je minder stress. Ook werkt je stofwisseling beter en heb je minder kans op chronische aandoeningen.

Tips voor een betere nachtrust: Drink geen cafeïne meer na 16:00 en vermijd beeldschermen minimaal een uur voordat je gaat slapen. Daarnaast kan een to-do-lijstje voor de volgende dag je helpen om je gedachten uit je hoofd te zetten. Grote kans dat je dan makkelijker en sneller in slaap valt.

7. Zoek iets wat voor jou werkt om te ontspannen

Wanneer kom jij écht tot rust? Een vraag die heel belangrijk is om jezelf te stellen. Wanneer je weet hoe je rust creëert, weet je ook wat je kunt doen op momenten dat het je allemaal even te veel wordt. Rust is noodzakelijk voor je energie, productiviteit, concentratie en creativiteit. Bovendien maakt het je ook een stuk gelukkiger.

Zoek dus iets dat voor jou werkt om tot rust te komen. Dit kan meditatie zijn, maar bijvoorbeeld ook het lezen van een boek, sporten, in bad gaan of het luisteren naar muziek. 

Alles wat je moet weten over pms

Heb je een aantal stress gerelateerde klachten, dan is het goed om daar iets aan te doen. Doe je dat niet, dan kunnen je klachten erger worden en nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Probeer daarom uit te vinden wat jouw stress veroorzaakt en wat je helpt om tot rust te komen. Door te leren hoe je met stress kan omgaan, ontstaat er een goede balans tussen lichaam en geest. Wil jij graag begeleid worden in het creëren van een goede balans tussen body – mind & food? Neem contact met me op! 

Inhoudsopgave