Positief denken maakt je gezonder!

Is jouw glas altijd halfleeg of halfvol? Een bekende vraag die al veel verklapt over jouw manier van denken. Onderzoekers vinden steeds meer bewijs dat wijst op de vele voordelen van optimisme en positief denken. Het is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je lichaam! Hoe werkt dat nu precies? Ik deze blog ga ik je uitleggen waarom positief denken je gezonder maakt. 

Lees ook: de invloed van voeding op je gezondheid

De connectie tussen lichaam en geest

Je lichaam en geest zijn krachtige bondgenoten. Hoe je denkt kan invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je je voelt kan ook je denken beïnvloeden. De verbinding tussen lichaam en geest is veel sterker dan je denkt. Je gedachten en emoties stimuleren de productie van bepaalde chemische stoffen die je fysieke en emotionele gezondheid beïnvloeden. Denk aan stoffen als endorfine (ook wel bekend als het gelukshormoon) en gammaglobuline, dat je immuunsysteem versterkt.

Voorbeeld

Een voorbeeld van deze connectie tussen lichaam en geest, is hoe je lichaam reageert op stress. Constante zorgen en stress over werk, financiën of andere problemen, kunnen leiden tot bijvoorbeeld spierpijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten.

Aan de andere kant kan constante pijn of een gezondheidsprobleem ook je emoties beïnvloeden. Je kunt je depressief, angstig en gestrest voelen, wat ook weer invloed kan hebben op hoe je omgaat met je probleem of ziekte. 

Hoe ga je met je gevoelens om?

Een belangrijk aspect van een goede mindset, is leren hoe je het beste met je gevoelens kan omgaan. Wat doe je bijvoorbeeld als je geïrriteerd of boos bent op je baas of partner? Spreek je je gevoelens uit of stop je deze boze gevoelens weg? Het wegstoppen en negeren van emoties kan veel lichamelijke klachten veroorzaken. 

Slecht beheerste of onderdrukte woede is ook gerelateerd aan een groot aantal gezondheidsaandoeningen, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten, spijsverteringsstoornissen en infecties.

Wat doen negatieve emoties met je gezondheid? 

Negatieve gevoelens kunnen chronische stress veroorzaken, waardoor de hormoonhuishouding van het lichaam verstoord raakt. De stofjes in de hersenen die nodig zijn voor geluk, raken uitgeput. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem steeds zwakker wordt. Chronische stress verhoogt het risico op ziekten en kan daarom onze levensduur verkorten.

Positief denken maakt je gezonder

In tegenstelling tot negatieve gedachten, heeft positief denken juist een hele hoop voordelen voor de gezondheid. Dit zijn een aantal van die voordelen: 

  • Verhoogde levensduur
  • Minder kans op depressie en angststoornissen 
  • Minder stress
  • Sterker immuunsysteem en minder kans op ziekten 
  • Betere mentale gezondheid
  • Minder kans op overlijden door hart- en vaatziekten
  • Beter kunnen omgaan met tegenslagen 

Mensen die positief denken en dus optimistischer zijn, leven vaak ook automatisch gezonder. Ze doen meer aan lichaamsbeweging en volgen vaak een gezonder dieet. 

Lees tip!

Op zoek naar een boek die je helpt met het versterken van je mindset? Dan is dit boek van Michael Pilarczyk echt iets voor jou! 

Dit boek helpt je om slechte gewoonten en gedachtepatronen te doorbreken en je eigen geluk te creëren. Eén van mijn favorieten en wat mij betreft echt een aanrader! Je kunt hem hier bestellen. 

Onthoud dat positief denken dus niet betekent dat je al je negatieve gevoelens maar gewoon moet negeren. Sommige dingen die je meemaakt zijn nu eenmaal niet leuk. Het gaat er vooral om hoe je met zo’n situatie omgaat. Ga niet in zak en as zitten, maar probeer het beste van een slechte situatie te maken. Probeer iedere vervelende situatie die je meemaakt te zien als een leermoment. Dit hoort ook bij het creëren van een goede mindset. 

Inhoudsopgave