Slechte gewoontes die veel energie kosten

Heb je dit ook wel eens; van die dagen dat je jezelf echt vooruit moet slepen? De dag verloopt moeizaam en hoe langer de dag duurt, hoe minder energie je hebt. Soms is het gemakkelijk om vast te stellen waardoor we ons moe en lusteloos voelen. Griep, een verdrietige gebeurtenis of te laat naar bed door dat geweldige feestje… Maar veel vaker zijn vermoeidheid en burn-out het gevolg van onze onbewuste dagelijkse gewoontes, waardoor de directe oorzaak nog niet zo gemakkelijk te achterhalen is. Dit zijn slechte gewoontes die je veel energie kosten. 

Lees ook: wat is cellulite en hoe kom je er vanaf?

Wat zijn gewoonten?

Gewoonten vormen de basis van wie wij zijn als persoon. Het zijn dingen die we dagelijks bij herhaling doen. We doen ze meestal automatisch, zonder dat we erbij nadenken. Je hebt eigenlijk 3 soorten gewoonten: goed, slecht en neutraal. Bij goede gewoontes kun je denken aan het poetsen van je tanden. Een neutrale gewoonte is het opmaken van je bed en een slechte gewoonte is je druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt. 

Het voordeel van gewoonten is dat je ze kunt aanleren, maar ook kunt afleren. Door slechte gewoontes af te leren, is de kans groot dat je je na een tijd veel beter voelt! Belangrijk is dat we ons eerst bewust moeten worden van slechte gewoonten, zodat we de nodige stappen kunnen nemen om ze te veranderen.

Slechte gewoontes die veel energie kosten

Geen ‘nee’ kunnen zeggen

Er zijn veel mensen die moeite hebben met nee zeggen. Ze geven voorrang aan wat een ander wil en lopen daarmee zichzelf voorbij. Pleasen door anderen tevreden te stellen, zie je het meest bij sociale mensen: de personen die betrokken zijn en veel voor anderen over hebben. Hoe mooi die eigenschap ook is, zo slecht is het om jezelf voorbij te lopen. 

Nee zeggen is iets dat je kunt leren. Te beginnen door het te doen. Geef duidelijk je grenzen aan. Door wat vaker nee te zeggen, ervaar je minder stress en krijg je wat meer rust in je hoofd. 

Teveel tijd besteden aan social media  

Uit onderzoek is gebleken dat te veel social media gebruik invloed kan hebben op je stemming. Dit komt door een overload aan prikkels die je binnen krijgt. Daarnaast werkt het voor veel mensen ook niet goed voor hun zelfbeeld. Social Media staat vol met perfecte plaatjes en mensen die alleen de mooie dingen laten zien. 

Zet je notificaties uit of probeer na een bepaald tijdstip niet meer op social media te kijken. Gun jezelf wat tijd zonder al die prikkels, zodat je geest even tot rust kan komen. 

Dingen persoonlijk nemen

Als je elke interactie met mensen toeschrijft aan hoe ze over je denken, is dat vermoeiend voor jezelf en vaak klopt het ook niet. De kans is groot dat het niet om jou gaat en je helpt de situatie niet door het persoonlijk op te vatten. Door dingen niet persoonlijk op te vatten, bespaar je jezelf een hoop stress en onnodige spanning.

Vasthouden aan het verleden  

Het verleden is wat het is, het heeft geen nut om wrok te koesteren of boos te zijn. Het is niet meer terug te draaien en we kunnen er niks meer aan veranderen. De enige persoon die je beïnvloedt door vast te houden aan het verleden is jezelf. Dus laat dingen los, zo niet voor hen, dan voor jezelf.

Voortdurend piekeren

Piekeren lost je problemen niet op. Als iets buiten je macht ligt, dan ligt het buiten je macht en heeft het geen zin om je er zorgen over te maken. Als er iets is wat je eraan kunt doen, stop dan met je zorgen maken en onderneem actie. Je zorgen maken is energieverspilling, concentreer je op dingen waar je wel controle over hebt! 

piekeren

Negatief denken

Gevoelens ontstaan door gedachten. Jij denkt iets en vervolgens ontstaat er een gevoel. Jij denkt negatieve gedachten en je wordt gevuld met een gevoel van angst. Je denkt leuke gedachten en je voelt je een stuk beter.

Als je al met een negatieve blik naar dingen kijkt, is de kans klein dat ze positief gaan worden. Het is niet productief of zinvol, dus probeer je te richten op alle positieve dingen in het leven. 

Te veel slapen  

Dat te weinig slapen niet goed voor je is, is algemeen bekend. Maar ook te veel slapen is slecht voor je. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, verhoogt het je energie niet en creëert het ook geen energiereserves. Het heeft juist het tegenovergestelde effect. 

Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt, zeven tot acht uur per nacht. Het draagt in grote mate bij aan je gezondheid en energie.

Slechte voeding  

Als je de gewoonte hebt om voedsel met veel lege calorieën, verwerkte en vetrijke voedingsmiddelen te eten, dan is het tijd om je eetgewoontes te veranderen. Eten vol suiker en snelle koolhydraten verhogen razendsnel je bloedsuikerspiegel. En die hoge bloedsuikerpieken worden gevolgd door scherpe dalingen. Deze dalen veroorzaken een dip, waardoor je je moe en lusteloos voelt. 

Wees je bewust van wat je eet. Ongezonde voeding neemt vooral je energie weg. Probeer daarom voornamelijk voedsel te eten dat je energie geeft, zoals groenten en fruit, magere eiwitten en gezonde vetten.

Te weinig drinken

Hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte concentratie zijn een aantal dingen die erop kunnen wijzen dat je lichaam een tekort heeft aan vocht. Zorg dat je minimaal 2 liter water per dag binnenkrijgt. Voldoende water drinken helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen en het reinigen van je lichaam.

Kijken naar wat je niet hebt (in plaats van wat je wel hebt)

Het is mens eigen om steeds meer te willen. Hierdoor belanden we in een oneindige spiraal van ontevredenheid, waarin het nooit goed genoeg is. We vergeten te waarderen wat we al hebben in het leven en dat ontneemt ons veel plezier. Probeer daarom iedere dag te bedenken waar je wel dankbaar voor bent. Er is namelijk genoeg om dankbaar voor te zijn! Hecht waarde aan de dingen die je wel hebt, in plaats van dingen die je niet hebt. Het zal je een stuk gelukkiger maken en meer energie opleveren.

slechte gewoonten die veel energie kosten

Dit waren een aantal slechte gewoontes die veel energie kosten. Na alle bovenstaande dingen te hebben gelezen, is het belangrijk om je bewust te worden van de dingen die je zelf doet. Erkennen is stap 1 en vervolgens kun je gaan eraan gaan werken. Door aan deze slechte gewoontes te werken, zal je al snel een stuk lekkerder in je vel zitten. Je weet wat ze zeggen; happy mind, happy life!

Inhoudsopgave