Tekenen van een burn-out

Iedereen heeft wel eens een slechte dag waarin je je uitgeput en verdrietig voelt. Je neemt een dag rust en je bent weer de oude. Maar wat als een dag rust nemen niet helpt? Wat als een paar weken rust nemen niet helpt? Voor jou staat alles stil, maar alles om je heen gaat door. Het kan iedereen overkomen: een burn out. Maar hoe kun je dit bij jezelf of bij een ander herkennen? In deze blog ga ik je vertellen wat de tekenen zijn van een burn-out. 

Lees ook: de invloed van positieve gedachten op je gezondheid

Wat is een burn-out?

Burn-out betekent in het Engels letterlijk ‘opgebrand’. Bij een burn-out zijn je fysieke en mentale energiereserves volledig opgebrand. Dit kan ontstaan na een lange periode waarin je constant te maken hebt met stressvolle situaties. Een burn-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting, die de vreugde uit je carrière, het dagelijks leven en je sociale leven kan wegnemen. 

Er wordt vaak gezegd dat een burn-out altijd te maken heeft met werk, maar dit is lang niet altijd het geval. Het kan je ook besluipen als je bijvoorbeeld veel geldzorgen hebt of een persoon bent die geen ‘nee’ kan zeggen en constant over je eigen grenzen heen gaat. Je lichaam en geest zijn ‘op’ en zetten alles op slot. Je wordt door je lichaam gedwongen om in de rust stand te gaan. Het is vaak een hele frustrerende situatie want je wilt wel doorgaan, maar je kunt het niet. De weg naar herstel begint dan ook bij het herkennen en erkennen van je burn-out. 

Het verschil tussen stress en een burn-out

Een burn-out kan het gevolg zijn van een lange periode stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress betekent over het algemeen te veel: te veel druk, die fysiek en mentaal te veel van je vraagt. Het verschil is dat mensen die gestrest zijn nog wel kunnen relativeren. Zij kunnen vaak nog inzien dat het wel weer beter gaat worden.

Bij een burn-out is dat een heel ander verhaal. Mensen met een burn-out hebben vaak geen hoop op positieve verandering in hun situatie. Je bent te lang over je grenzen heen gegaan en ook al je reserves zijn verbruikt. Er is sprake van totale uitputting.  En hoewel je je er meestal van bewust bent dat je veel stress hebt, merk je een burn-out niet altijd zelf op terwijl het gebeurt.

Tekenen van een burn-out

Vermoeidheid

Eén van de meest voorkomende tekenen van een burn-out is een constante vermoeidheid. En natuurlijk is iedereen wel eens moe, maar bij een burn-out ben je echt helemaal opgebrand. 

Je bent zelfs niet meer in staat om bijvoorbeeld simpele huishoudelijke taken uit te voeren of een stukje te gaan wandelen. Dit is ook niet na een dagje over, maar houdt een lange tijd aan. 

Gebrek aan motivatie

Je staat op en merkt dat je niet goed uit je bed kunt komen en jezelf echt naar je werk moet slepen. Je voelt je niet meer gemotiveerd om naar je werk te gaan, dingen te gaan doen of om überhaupt op te staan en jezelf klaar te maken voor de dag. Je kijkt nergens meer naar uit, wat het lastig maakt om gemotiveerd te blijven.

Verminderde werkprestaties

Je hebt moeite om je te concentreren en je bent minder productief. Je vindt het moeilijk om werkopdrachten uit te voeren of bent er te laat mee, terwijl je dat vroeger nooit was. Ook vergeetachtigheid is een bekende klacht bij een burn-out. Dit komt omdat een burn-out effect heeft op het cognitief functioneren. 

Ongerustheid en bezorgdheid

Je voelt je angstig en bezorgd en je bent het liefste alleen. Uit onderzoek blijkt dat burn-out sterk verband houdt met de ontwikkeling van stemmingsstoornissen, depressieve symptomen en angstgevoelens. Het gebeurt dan ook best vaak dat iemand met een burn-out ook een depressie ontwikkeld of depressieve gevoelens krijgt.  

Prikkelbaar

Je kunt je ook wat humeuriger voelen dan normaal. Dat komt doordat de amygdala – het deel van de hersenen dat met emoties te maken heeft – groter is bij mensen die aan burn-out lijden. De amygdala is het gedeelte in je brein dat betrokken is bij primaire emoties zoals stress, angst en agressie. Is je amygdala overactief of uit balans, dan kan dit flinke invloed hebben op je gemoedstoestand en levensgeluk.

Opgejaagd

Je hebt constant het gevoel dat er nog dingen zijn die je moet doen, zelfs als er je niks hoeft te doen. Je staat constant ‘aan’. Wat er gebeurt, is dat je brein eigenlijk continu aangeeft dat je in gevaar bent. Als gevolg daarvan krijgt je lichaam steeds het signaal dat het moet vechten of vluchten. Deze staat van paraatheid vreet energie. 

Lichamelijke burn-out symptomen

De overmatige blootstelling aan stress kan leiden tot lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn (veroorzaakt door spanning) en migraine, rugpijn, huidproblemen en andere kwaaltjes . Ook maag- en darmproblemen zijn veel voorkomende klachten bij mensen die een burn-out hebben. 

tekenen van een burn-out

Dit waren de meest voorkomende tekenen van een burn-out. Ondanks dat je bij een burn-out vaak een lange hersteltijd nodig hebt, is herstel zeker mogelijk. Door aanpassingen te doen in je levensstijl, gezond te eten en te werken aan je mindset, kun je weer helemaal opknappen. Meer hierover lees je in de blog van volgende week!

Inhoudsopgave