Waarom je mentale gezondheid zo belangrijk is

De hersenen zijn het krachtigste en meest complexe orgaan van het lichaam. Je mentale gezondheid beheerst niet alleen je bewustzijn, maar bepaalt ook je lichamelijke gezondheid en de manier waarop het lichaam functioneert. Het leven verloopt niet altijd zoals we zouden willen. We krijgen vaak te maken met teleurstelling, stress, verdriet en negativiteit, wat je geestelijke gezondheid kan aantasten. Maar waarom is je mentale gezondheid zo belangrijk? En hoe kunnen we zorgen voor een goede mentale gezondheid? Je leest het in dit artikel. 

Lees ook: de beste ochtendroutine voor een productieve dag

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid omvat ons emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en handelen. Het bepaalt ook hoe we met stress omgaan, hoe we omgaan met anderen en hoe we keuzes maken. Onze mentale gezondheid is belangrijk in elke fase van het leven.

Mensen weten van het belang van hun lichamelijke gezondheid, maar de mentale gezondheid wordt nog wel eens vergeten. Terwijl het minstens zo belangrijk is! Want als je mentale gezondheid goed is, functioneer je beter, voel je je lichamelijk fitter, sta je positiever in het leven en heb je minder last van stress. 

Voordelen van meditatie

Tips om mentaal gezond te blijven

Hoe zorg je er nu voor dat je mentaal gezond blijft? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, die bijdragen aan een goede geestelijke gezondheid. 

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is heel belangrijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Slaap helpt bij het reguleren van de chemische stoffen in onze hersenen die informatie doorgeven. Deze chemische stoffen zijn belangrijk bij het beheersen van onze stemmingen en emoties.  Als we niet genoeg slapen, kunnen we ons depressief of angstig gaan voelen.

Goed slapen verlicht niet alleen stress, maar maakt je ook alerter en bewuster. Het verbetert ook je geheugen – voldoende slaap helpt je hersenen om informatie te verwerken en om herinneringen op te slaan. 

Eet gezond en beweeg met regelmaat

Ze worden ook wel je tweede brein genoemd; je darmen. Gezonde darmen leiden tot een gezonde geest en bevordert ons geestelijk welzijn. En hoe gezond je darmen zijn, heeft weer grotendeels te maken met je voeding. Gezonde voeding met veel groenten en vezels, heeft een goede uitwerking op je darmflora. En dus ook op je mentale gezondheid!

Regelmatige lichaamsbeweging kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om je beter te concentreren, te slapen en te voelen. Lichaamsbeweging houdt de hersenen en je andere vitale organen gezond, en is ook een belangrijk voordeel bij het verbeteren van je geestelijke gezondheid.

Vermijd alcohol, roken en drugs

Drinken en roken hebben een grote invloed op onze gezondheid. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Als je een paar drankjes op hebt, kun je je de volgende dag depressiever en angstiger voelen en het kan moeilijker zijn om je te concentreren. Overmatig drinken gedurende langere perioden kan leiden tot een tekort aan thiamine. Thiamine is belangrijk voor onze hersenfunctie en een tekort kan leiden tot ernstige geheugenproblemen, motorische (coördinatie) problemen, verwarring en oogproblemen.  

Als je rookt, gaan je lichaam en hersenen tussen sigaretten door in een ontwenningsfase die je prikkelbaar en angstig maakt. Andere drugs zullen je vaak ontwenningsverschijnselen brengen en kunnen vaak zeer lage stemmingen en angst veroorzaken. Ernstigere effecten van drugs zijn paranoia en waanideeën.

Ga naar buiten en geniet van de zon

Zonlicht is een geweldige bron van vitamine D. Vitamine D is een heel belangrijke vitamine voor ons lichaam en onze hersenen. Het helpt onze hersenen om chemische stoffen vrij te maken als endorfine en serotonine, die onze stemming verbeteren. Probeer naar buiten te gaan in de zon wanneer je kunt, maar zorg ervoor dat je huid en ogen veilig zijn. 30 minuten tot twee uur zonlicht per dag is ideaal. 

Leer hoe je met stress moet omgaan

Stress is vaak onvermijdelijk, maar weten wat je stress veroorzaakt en weten hoe je ermee omgaat is de sleutel tot het behoud van een goede mentale gezondheid. Probeer te voorkomen dat je wegloopt voor je problemen en pak ze meteen aan. 

Probeer daarnaast een manier te zoeken die voor jou werkt, om je hoofd tot rust te laten komen. Dit kan meditatie zijn, maar ook het lezen van een boek, sporten of het luisteren naar muziek. 

Doe dingen die je leuk vind

Veel mensen hebben het tegenwoordig druk, maar probeer toch tijd vrij te maken om dingen te doen die je leuk vindt. Ga op pad met vrienden of besteed tijd aan je hobby. Het is belangrijk dat je niet altijd met verplichtingen bezig bent en ook even kunt ontspannen. 

Bezorgd je baan je veel stress en vind je het niet meer leuk? Ga dan op zoek naar iets anders! Als je doet wat je gelukkig maakt, zal je ook veel beter in je vel zitten. Blijf niet hangen in het vertrouwde, maar durf te kiezen voor je geluk.

Vraag om hulp 

Eén van de belangrijkste manieren om jezelf mentaal gezond te houden, is te herkennen wanneer je je niet goed voelt en te weten wanneer je om hulp moet vragen. Het is geen schande om iemand om hulp te vragen als je je slecht of gestrest voelt. Iedereen heeft wel eens periodes waarin hij zich niet zo goed voelt als dat zou moeten. 

Je kunt proberen met vrienden of familie te praten maar als je denkt dat het probleem daarmee niet is opgelost, wees dan niet bang om contact op te nemen met een professional. 

Waarom mentale gezondheid zo belangrijk is

Deze lijst bevat een paar kleine maar impactvolle manieren om je mentale gezondheid elke dag te verbeteren. Het is belangrijk om goed voor je mentale gezondheid te zorgen en waarschuwingssignalen te herkennen. Als je mentaal in balans bent, voel je fitter en gezonder. “Happy mind, happy life!”

Inhoudsopgave